Verkkouutiset

Kuolinsyy ”verenkierron pysähtyminen” – mies kuoli kidutukseen poliisiasemalla

Egyptin Kairon Matariyan poliisilaitos on saanut kansan keskuudessa lepmpinimen "teurastamo", koska poliisilaitoksella pidätettyjen raaka kidutus on yleistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime tiistaina kaksi miestä kuoli Matariyan poliisilaitoksella. Molempien omaiset näkivät vainajissa kidutuksen merkit. Toisen kuolinsyy on sisäministeriön mukaan verenkierron pysähtyminen. Toisesta tapauksesta pidätettiin torstaina kaksi poliisia, joita syytetään kidutuksesta, murhasta ja fyysisestä pahoinpitelystä.

Virallisesti ”verenkierron pysähtymiseen” kuollut oli 44-vuotias kairolainen perheenisä Emad El Attar. Hänet pidätettiin 26. tammikuuta mielenosoituksen yhteydessä.

El Attarin sukulainen kertoi egyptiläiselle Daily News -sanomalehdelle El Attarin kokeneen pidätysaikanaan raakaa väkivaltaa ja kidutusta.

– Häneltä evättiin pääsy lääkärin vastaanotolle eikä hän saanut lääkkeitä. Välillä hänen perheensä lahjoi vartijat voidakseen salakuljettaa hänelle lääkkeitä ja ruokaa, Ahmed-niminen serkku kertoi.

Serkku näki El Attarin ruumiin Zenhomin ruumishuoneella.

– Hänen ruumiinsa oli täynnä ruhjeita ja mustelmia.

Daily Newsin haastatteleman nimettömänä pysyttelevän lääkärin mukaan virallisissa kuolinsyyraporteissa kuolinsyyksi mainitaan usein ”verenkierron pysähtyminen” vaikka verenkierron pysähtymisen aiheuttaja eli todellinen kuolinsyy olisikin esimerkiksi hukkuminen tai vammat rintakehän alueella.

Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan yleisiä kidutuskeinoja Egyptin poliisiasemilla ja vankiloissa ovat esimerkiksi sähköshokit, pampuilla ja muilla kovilla tai terävillä esineillä hakkaaminen, seksuaalinen häpäisy ja vesikidutus.

Vaaditaan myöntymään

Samana tiistai-iltana Matariyan poliisilaitoksella kuoli kidutukseen myös toinen pidätetty, juristi Kareem Hamdy. Hänet pidätettiin 22. helmikuuta syytettynä osallistumisesta Muslimiveljeskuntaa tukevaan mielenosoitukseen.

– Poliisit kiduttivat hänet kuoliaaksi. Viranomaiset vaativat meiltä allekirjoitusta kuolintodistukseen, jonka mukaan kuolinsyy oli itsemurha, ei kidutus. Emme suostuneet allekirjoittamaan todistusta, Hamdyn sukulainen kertoi Daily News -sanomalehdelle.

Kaksi poliisia on nyt pidätetty syytettynä Hamdyn murhasta ja kidutuksesta. Poliisien kidutuksesta saamat syytteet ovat Egyptissä harvinaisia.

Pohjois-Kairossa sijaitseva Matariyan kaupunginosa on tullut tunnetuksi lähes viikoittaisista hallituksen vastaisista mielenosoituksista, joiden yhteydessä useita mielenosoittajia on kuollut turvallisuusjoukkojen pyrkiessä hajottamaan mielenosoituksia.

Pidätettyjä kuolee

Egyptin oikeuslääketiedeviranomaisten mukaan Kairon ja Gizan alueella on viime vuoden tammikuun jälkeen kuollut 52 pidätettyä.

Riippumattomien nuorten perustaman ”Egyptin vallankumouksen tilastokeskuksen” Wiki Thawran mukaan Kairossa ja Gizassa kuolleiden 52 pidätetyn lisäksi ainakin 80 pidätettynä ollutta kuoli eri puolilla Egyptiä heinäkuun 2013 ja tammikuun 2014 välisenä aikana.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi vahvasti Egyptiä tammikuussa julkaisemassaan raportissa.

Järjestön mukaan Egyptin viranomaiset ovat epäonnistuneet parantamaan pidätettyjen olosuhteita ja kohtelua sekä epäonnistuneet riippumattomien tutkimusten järjestämisessä tapauksissa, joissa pidätettyjen kuolema on ollut seurausta kidutuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)