Pohjois-Korea räjäytti ydinpommin

Pohjois-Korea on tehnyt historiansa neljännen ydinkokeen.

  • LKS 20160106 JYJ674; CORRECTION - YEAR
People watch a news report at a railroad station in Seoul on January 6, 2016, after seismologists detected a 5.1 magnitude tremor next to North Korea's main atomic test site in the northeast of the country. North Korea said on January 6 it had successfully carried out its first hydrogen bomb test, marking a major step forward in its nuclear development if confirmed. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

    Etelä-Korean uutisissa kerrottiin ydintestipaikalla havaituista järistyksistä.

    ()

Pohjois-Korea on ilmoittanut tehneensä ydinkokeen. Kyseessä on eristäytyneen diktatuurin historian neljäs ydinkoe.

Asiasta on kerrottu Pohjois-Korean valtion mediassa. Pohjoiskorealaisten mukaan kyseessä on ollut "pienennetty vetypommi".

Pohjois-Korean valtion uutistoimiston KCNA:n julkaiseman Pohjois-Korean hallituksen tiedotteen mukaan onnistunut vetypommikoe merkitsee maan ydinasejoukkojen nousua aiempaa korkeammalle tasolle.

Tiedotteessa todetaan Pohjois-Korean liittyneen nyt edistyneiden ydinasevaltioiden joukkoon. Kokeen kerrotaan olevan "itsepuolustustoimenpide Yhdysvaltojen johtamien vihamielisten joukkojen alati kasvavaan kiristykseen ja ydinaseuhkaan".

Uutiset kokeesta vaikuttavat uskottavilta. Etelä-Korean seismisillä asemilla on havaittu järistys, joka sijoittui Pohjois-Korean ydinkoepaikalle.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua pohtimaan, kuinka kokeeseen reagoidaan. Pohjois-Koreaan on jo kohdistettu mittavat talouspakotteet maan ydinohjelman vuoksi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.