Verkkouutiset

Pohjois-Korea myy orjia ulkomaille – tuloilla luksusta eliitille

Kymmenettuhannet pohjoiskorealaiset työskentelevät palkatta epäinhimillisissä oloissa ympäri maailmaa, ihmisoikeusaktivistit paljastavat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmisoikeuksien toteutumista Pohjois-Koreassa valvovan eteläkorealaisen NK Watchin mukaan Pohjois-Korea lähettää jatkuvasti kansalaisiaan pakkotyötä vastaaviin oloihin ulkomaille.

Työtä valvovat pohjoiskorealaiset viranomaiset takavarikoivat valtaosan työntekijöiden jo valmiiksi pienistä palkoista. Jo vuosikymmeniä jatkuneen toiminnan kerrotaan lisääntyneen Kim Jong-unin valtakaudella.

”Pohjois-Korea hyväksikäyttää heidän työtään ja palkkojaan lihottaakseen Kim Jong-unin kirstuja. Epäilemme, että Kim käyttää osan varoista ostaakseen luksustuotteita maan eliitille ja rahoittaakseen Pjongjangin viimeaikaista rakennusbuumia”, NK Watchin johtaja An Mjong-sul kertoo New York Timesille.

Vuonna 2012 julkaistun North Korea Strategy Centerin raportin mukaan peräti 60 000 – 65 000 pohjoiskorealaista työskentelee yli 40 maassa ja tuottaa valtiolle vuosittain noin 130-200 miljoonan euron tulot. Työläisiä uskotaan olevan nyt jo peräti 100 000. Heitä löytyy esimerkiksi kiinalaisista tehtaista, työmailta Afrikassa ja Lähi-idässä sekä kalastusaluksilta Fidzillä.

Orjakauppaa muistuttava toiminta on aktivistien mukaan Pohjois-Korealle hyvä tapa hankkia pakotteiden kuristaman valtion kipeästi kaipaamaa ulkomaista valuuttaa.

NK Watch on vaatinut ”valtion tukemaksi orjuudeksi” kutsumastaan toiminnasta YK-tutkimusta. Vaatimuksen tueksi on koottu todistukset 13 entiseltä työläiseltä.

Vaatimus on määrä jättää maaliskuussa. Sen mukaan työläiset työskentelivät tavallisesti vähintään 12 tuntia päivässä ja saivat pitää vain noin 10 prosenttia heille luvatusta palkasta.

Eräs todistuksen antanut pohjoiskorealainen kertoo saaneensa vain noin 160 dollaria eli noin 140 euroa palkkaa kolmen vuoden työstä siperialaisella puusavotalla. Pahimmillaan mies työskenteli jopa 21 tuntia vuorokaudessa yli 20 asteen pakkasessa. Valvojat olivat kertoneet, että loput palkoista lähetettiin hänen perheelleen Pohjois-Koreaan. Todellisuudessa heille kuitenkin jaettiin vain kuponkeja valtion omistamiin kauppoihin, joissa oli harvoin mitään ostettavaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)