Verkkouutiset

Vuotanut kirje paljastaa: Pohjois-Irlanti voi liittyä Irlantiin, jos haluaa palata EU:in

Toisin kuin Skotlannin, Pohjois-Irlannin ei tarvitse neuvotella Euroopan unioniin liittymisestä Brexitin eli Britannian EU-eron jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Jos enemmistö Pohjois-Irlannin asukkaista äänestäisi yhdistyneeseen Irlantiin liittymisen puolesta, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kunnioittaa sitoumustaan sen mahdollistamiseksi”, Brexitistä vastaavan valtiosihteerin Davis Davisin eräälle parlamentaarikolle lähettämästä kirjeestä selviää.

Kirje on vuodettu The Times -lehdelle.

Kirjeessä todetaan, että Pohjois-Irlannin ei tarvitsisi liittyäkseen takaisin Euroopan unioniin käynnistää omaa jäsenyysprosessia, vaan siitä tulisi Irlantiin liityttyään automaattisesti osa EU:a Irlannin mukana. Skotlannin sen sijaan pitäisi mahdollisen itsenäistymisen jälkeen käydä erilliset jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa päästäkseen omana jäsenvaltionaan EU:n jäseneksi.

Yhdistynyt kuningaskunta sitoutui Pitkänperjantain sopimuksessa vuonna 1998 siihen, että Pohjois-Irlanti voi yhdistyä Irlantiin, jos enemmistö alueen asukkaista äänestää liittymisen puolesta.

Irlanti on ollut jakaantuneena Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsemaan Pohjois-Irlantiin ja itsenäistyneeseen Irlannin tasavaltaan vuodesta 1921 lähtien.

1960-luvulta lähtien Pohjois-Irlannissa käynnistyi levottomuuksina tunnettu ajanjakso, jolloin tasavaltalaiset suorittivat väkivallantekoja unionisteja eli Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuulumista kannattavia vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)