Kim Jong-unin uuden superaseen testi onnistui – "Pohjois-Korea on yllättänyt ennenkin"

Pohjois-Korea on testannut onnistuneesti sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta.

  • LKS 20151211 YT3115; This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 10, 2015 shows North Korean leader Kim Jong-Un inspecting the rebuilt Phyongchon revolutionary site in Pyongyang.  AFP PHOTO / KCNA VIA KNS  REPUBLIC KOREA OUT
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. - LEHTIKUVA / AFP

    Kim Jong-un.

    ()

Amerikkalaisiin puolustusviranomaisiin viittaavan Washington Free Beaconin mukaan Pohjois-Korean laivasto on testannut onnistuneesti sukellusveneestä laukaistavan ballistisen ohjuksen lähtövaihetta.

Suoritetussa testissä ei ole ilmeisesti ollut kyse täydestä ohjuskokeesta vain ainoastaan ohjuksen ulos sukellusveneen laukaisevan järjestelmän kokeilusta.

Useimmat sukellusveneistä pystysuoraan laukaistavat ohjukset ammutaan niin kutsutun kylmälaukaisujärjestelmän kautta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ohjus ammutaan ulos laukaisuputkesta ohjuksen moottorista erillisellä kevyellä ja vähemmän kuumia kaasuja tuottavalla järjestelmällä. Näin vältytään ongelmilta ja riskeiltä, jotka liittyvät ohjuksen moottorin käynnistämiseen aluksen sisällä.

Pohjois-Korea on tiettävästi testannut kehitteillä olevaa sukellusveneestä ammuttavaa ballistista ohjusta ainakin kerran aiemmin Japaninmerellä marraskuun lopussa. Testi kuitenkin epäonnistui.

Amerikkalaislehden mukaan kokeen yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa. Pohjois-Korean valtiollinen media ei ole myöskään tiedottanut siitä julkisuuteen.

Valmis ohjus ehkä vuoden päässä

Eräs nimettömänä pysyttelevä amerikkalainen puolustusviranomainen arvioi, että mikäli tieto onnistuneesta esilaukaisusta pitää paikkansa, voi Kim Jong-unin johtama eristäytynyt diktatuuri olla vain noin vuoden päässä siitä, että sillä on käytössään ydinkärjellä varustettu sukellusveneestä laukaistava ballistinen ohjus.

Pohjois-Korea kykenee mitä todennäköisimmin kasvattamaan tämän hetkisellä ydinmateriaalin tuotannollaan ydinasevarastonsa nykyisestä noin 6-10 aseesta yli 20 ydinpommiin jo ensi vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2020 ydinaseita on tällä tahdilla jo yli 50.

Asiantuntijat ovat toistaiseksi olleet erimielisiä siitä, onko Pohjois-Korea onnistunut kehittämään ohjuksen kärkeen riittävän pienen ydinkärjen.

Yhdysvaltojen armeijan everstin (evp.) ja Georgetown yliopiston Pohjois-Korean asiantuntijan David Maxwellin mukaan pohjoiskorealainen ballistinen ohjussukellusvene voisi olla merkittävä haaste Yhdysvalloille ja sen liittolaisille.

”Pohjois-Korea on yllättänyt meidät ennenkin ohjusten ja muiden aseiden kehittämisessä”, hän sanoo.

”Mielestäni tärkeintä on huomata, että heidän pyrkimyksensä kehittää sukellusveneestä laukaistava ballistinen ohjus on taas yksi indikaattori siitä, että he uskovat heidän ydinohjelmansa olevan avainroolissa maan hallinnon selviämisessä ja ettei heillä ole vähäisintäkään aietta luopua siitä koskaan”, Maxwell arvioi.

Keskiviikkona uutisoitiin Pohjois-Korean tehneen myös historiansa neljännen ydinkokeen. Kyseessä oli väitetysti "pienennetty vetypommi". Mikäli väite pitää paikkansa. Tarkoittaa se maan ydinasekykyjen merkittävää kasvua.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.