Verkkouutiset

Puolassa työskentelee satoja Pohjois-Korean orjatyöläisiä – palkat virtaavat Kim Jong-unille

Puolassa työskentelee satoja pohjoiskorealaisia liki pakkotyötä vastaavissa oloissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Leidenin yliopiston Aasian tutkimuksen keskuksen raportin mukaan Euroopassa työskentelee valtavat määrät pohjoiskorealaisia työläisiä, joiden palkat virtaavat maan diktaattorin Kim Jong-unin hallinnolle. Asiasta uutisoiva Telegraph luonnehtii pohjoiskorealaisia ”orjatyöläisiksi”.

Raportissa selvitettiin puolalaisyhtiöiden ja pohjoiskorealaisten yhteyksiä. Selvityksen perusteella ainakin kolmella pohjoiskorealaista yhtiötä on toimittanut työntekijöitä puolalaisille Alson sp Zoo- ja Armez Sp Zoo -yhtiöille. Puolalaisfirmat ovat välittäneet työläisiä eteenpäin yrityksille. Molempien puolalaisyhtiöiden hallituksissa on Pohjois-Korean kansalaisia.

Pohjoiskorealaisia on palkannut peräti 32 puolalaisyritystä. Työläisiä on maassa arviolta noin 800. He tekevät tavallisesti yli 12-tuntista päivää ja saavat vain yhden vapaapäivän viikossa. Raportin mukaan työläisille maksetaan vain juuri ja juuri elämiseen riittävää palkkaa. Valtaosa tienesteistä virtaa kotimaahan.

Työvoimaa ovat hankkineet muun muassa puolalaiset laivanrakennusyhtiöt Nauta SA ja Crist SA. Molemmat yhtiöt ovat saaneet talousapua EU:n aluekehitysrahastolta. Tutkimuksen mukaan EU:n yhtiöille ohjaamat miljoonat ovat ”hyödyttäneet epäsuorasti Pohjois-Korean hallintoa”.

– Pelkään, että olemme paljastaneet vasta jäävuoren huipun, tutkimusta johtava Leidenin yliopiston professori Remco Breuker kommentoi.

Breukerin mukaan tutkijat selvittävät monimutkaista yritysverkostoa ja pyrkivät selvittämään, onko pohjoiskorealaista halpatyövoimaa virrannut muihinkin EU-maihin.

Breuker on kommentoinut tutkimusta aiemmin Saksan Vicelle. Vice on myös tuottanut uutisdokumentin aiheesta (alla). Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)