Verkkouutiset

Näin elävät ”donjut”: Pohjois-Korean superrikkaat ajavat audeilla eivätkä pelkää Kim Jong-unia

Pohjois-Korean poliittinen eliitti katsoo maan superrikkaiden toimia läpi sormien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Superrikkaita kutustaan Pohjois-Koreassa nimellä ”Donju”, joka tarkoittaa The Daily Mailin mukaan rahamestareita tai -päälliköitä (masters of money). Suomen kielen slangissa ”Donjun” voi kääntää myös massipäälliköiksi tai massikeisareiksi.

Rikkaat asuvat maan pääkaupungissa Pjongjangissa sekä kasvavissa Chongjinin, Wonsonin ja Hamhungin suurkaupungeissa.

Näiden superrikkaiden muodostamien yhteisöjen jäsenet ostavat merkkikäsilaukkuja ja -puhelimia, harrastavat ratsastusta, ajavat Audeilla ja lentävät kevytlentokoneilla pääkaupungin yllä.

Tämä kaikki käy ilmi Christian Petersen-Clausenin Pohjois-Korean matkallaan ottamista kuvista, joista NK News -uutissivusto teki seinäkalenterin vuodelle 2017.

Superrikkaat perheineen muodostavat noin 10 prosenttia Pohjois-korean väestöstä. Kim Jong-unin johtaman maan eliitti katsoo heidän toimiaan sormien läpi.

– Hallitus ei halua aiheuttaa tuohtumusta, jos he kokevat etteivät voi saavuttaa sillä mitään. Siksi heidän on hyväksyttävä nämä ryhmät, vaikka ne käyttäytyisivätkin vastoin valtion sosialistisen yksipuoluejärjestelmän periaatteita, kertoo NK Newsin johtaja Chad O’Carroll.

Pohjois-Korean O’Carrollin mukaan Pohjois-Koreaan on alkanut kehittyä suhteellisen varakas keskiluokka vuoden 2009 rahauudistuksen jälkeen.

– Sen jälkeen hallituksen on ollut vaikea rajoittaa erilaisten tuotteiden kauppaa ja yksityisen omaisuuden muodostumista. Siten suvaitsevaisuus tätä kohtaan on kasvanut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)