Verkkouutiset

Amerikkalaismies vietti kaksi vuotta Kim Jong-unin leirillä – ”he eivät uskoneet, että meillä on autot ja kodit”

Amerikkalainen lähetyssaarnaaja vietti liki kaksi vuotta pohjoiskorealaisella työleirillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen lähetyssaarnaaja Kenneth Bae pidätettiin Pohjois-Koreassa alkukeväästä 2013 ja passitettiin pakkotyöleirille. 15 vuoden tuomio tuli ”kumouksellisesta toiminnasta”. Kyseessä oli jo miehen 18. visiitti Kim Jong-unin hallitsemaan eristäytyneeseen diktatuuriin. Tällä kertaa mukana oli kuitenkin myös kovalevy, jolta löytyi länsimaista uutisointia Pohjois-Koreasta. Sitä ei katsottu hyvällä.

– He halusivat tietää, miksi olin tuonut niin häiritsevää materiaalia maahan, Bae toteaa Vicen haastattelussa.

Vastaukset eivät kelvanneet. Neljän viikon kuulusteluiden tuloksena oli 300-sivuinen tunnustuskirje.

Bae oli vangittuna ulkomaalaisille tarkoitetulla työleirillä liki kaksi vuotta. Siellä häntä vartioi tauotta 30 sotilasta. Baen mukaan vartijat halusivat tietää kaiken mahdollisen Yhdysvalloista.

He kysyivät muun muassa asuntojen hinnoista ja siitä omistavatko kaikki muka oikeasti omat kotinsa ja autonsa.

Ulkomaalaisten työleirin olot ovat merkittävästi maan omille kansalaisille tarkoitettuja leirejä paremmat. Baella oli oma huone, sänky ja vessa. Työpäivä papuviljelmällä kesti aamukahdeksasta iltakuuteen. Bae joutui leiriaikanaan sairaalaan useita kertoja. Paino putosi 30 kiloa.

Yhteisen kielen ansiosta Bae onnistui kuitenkin luomaan yhteyden vartijoihinsa.

– He olivat uteliaita. (Pohjois-Korean) mediassa kerrotaan, että Yhdysvalloissa vain prosentti väestöstä on rikkaita ja 99 prosenttia köyhiä ja että valtaosa väestöstä elää kaduilla eikä useimmilla ole autoja tai asuntoa.

Bae kertoi pohjoiskorealaisille, etteivät väitteet pidä paikkaansa.

– He halusivat tietää esimerkiksi, kuinka paljon rahaa nelihenkinen perhe tarvitsee elämiseen Yhdysvalloissa. Sanoin heille, että suurimmalla osalla ihmisistä on talo ja auto.

– He eivät uskoneet.

Bae vapautettiin Yhdysvaltojen hallinnon tiedustelujohtajan James Clapperin vierailtua Pohjois-Koreassa vuoden 2014 lopulla. Hän ei tiedä vapautukseensa liittyneiden neuvottelujen yksityiskohtia.

Bae on sittemmin kirjoittanut kirjan kokemuksistaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)