Verkkouutiset

Pohjois-Koreassa kuohuu: Kim Jong-un passitti kakkosmiehensä pakkotyöhön kaivokseen

Pohjois-Korean diktaattori puhdistaa maansa ylintä johtoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un on lähettänyt maata hallitsevan työväenpuolueen pääsihteerin Choe Ryong Haen pakkotyöhön.

Hae oli työväenpuolueen pääsihteerinä Kimin jälkeen maan toiseksi vaikutusvaltaisin henkilö.

”Pääsihteeri Choelle annetaan ’ideologista uudelleenkoulutusta’ Pjongjangista koilliseen sijaitsevalla Songchonin alueella Etelä-P’yŏnganin maakunnassa”, pohjoiskorealainen lähde kertoi UPI:n mukaan maanantaina CBS:n No Cut News -ohjelmassa.

Lähteen mukaan myös muuta työväenpuolueen johtoa olisi pantu viralta Choen rangaistuksen jälkeen.

Choe Ryong Haen joutumisesta Kimin puhdistuksen uhriksi on huhuttu jo marraskuusta lähtien. Tuolloin Choe loisti poissaolollaan marsalkka Ri Ul-solin ruumiinvalvojaisissa.

Valvojaiset olivat suuri valtiollinen tapahtuma, johon osallistuivat kaikki maan valtaeliitin jäsenet. Choen nimeä ei kuitenkaan löytynyt viralliselta osallistujalistalta. Choen lopullinen kohtalo on ollut aiemmin hämärän peitossa. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä.

Choe Ryong Haeta on pidetty yleisesti Kim Jong-unin luotetuimpana lähettiläänä. Hänen tiedetään esimerkiksi toimittaneen henkilökohtaisia viestejä Kimiltä Kiinan presidentti Xi Jinpingille. Hän myös edusti Pohjois-Koreaa Kiinassa toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi järjestetyssä voitonpäivän juhlassa.

Johns Hopkins -yliopiston Pohjois-Korea -instituutin ylläpitämän 38 North -uutissivuston mukaan Kim Jong-un on ryhtynyt hankkiutumaan eroon vaikutusvaltaisista pitkän linjan päättäjistä, jotka olivat avainroolissa vallan siirtämisessä nuorelle johtajalle hänen isänsä ja maan edellisen hallitsijan Kim Jong-ilin kuoleman jälkeen.

38 North huomauttaa, että Ri Ul-solin ruumiinvalvojaisten osallistujalistalta puuttui myös Kimi Jong-unin täti Kim Kyong-hui, joka on aiemmin kuulunut maan korkeimpaan valtaeliittiin. Kim Kyong-hui tunsi marsalkka Rin henkilökohtaisesti. Hänen poissaolonsa voi merkitä vain sitä, että Kim on siirtänyt hänetkin sivuun maan johdosta.

Choe Ryong Haen ja Kim Kyong-huin kohtalot ovat vahva osoitus siitä, ettei Kim koe enää tarvitsevansa valtakautensa alkutaipaleella häntä tukeneita vanhan kaartin päättäjiä. Heidän puuttumisensa hallinnosta voi kuitenkin johtaa epävakauden lisääntymiseen eristäytyneessä diktatuurissa.

”Samalla, kun Kim Jong-un on kasvattanut valtaansa, on hänen hallinnostaan tullut yhä arvaamattomampi”, 38 North toteaa puhdistuksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)