Kim Jong-un varautuu pahimpaan: Kansaa pakotetaan uskollisuusluennoille

Ydin- ja ohjuskokeita tehnyt Pohjois-Korean johto valmistelee kansaa kansainvälisiin pakotteisiin.

  • LKS 20160124  TOK4544; This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 24, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un (R) inspecting the Gold Cup athletes comprehensive food factory in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. - LEHTIKUVA / AFP

    Kim Jong-un tarkastaa elintarviketehdasta päiväämättömässä kuvassa.

    ()

Pohjois-Korean viranomaiset ovat lisänneet merkittävästi toimia, joilla pyritään pitämään maan kansa uskollisena diktaattori Kim Jong-unin hallinnolle.

Daily NK:n haastattelemien pohjoiskorealaisten lähteiden mukaan ympäri maata on alettu järjestää erityisiä "uskollisuusluentoja”, joiden tarkoituksena on pehmentää kansalaisten reaktioita mahdollisesti edessä oleviin kansainvälisiin pakotteisiin.

Pohjois-Korea on suorittanut hiljattain sekä maan historian neljännen ydinkokeen että laukaissut satelliitin avaruuteen. Avaruusraketin laukaisua on pidetty kulissina pitkän matkan ohjuskokeelle. Kansainvälinen yhteisö on reagoinut kokeisiin jyrkästi ja Pohjois-Koreaan jo ennestään kohdistettujen tiukkojen vientirajoitusten ja muiden pakotteiden uskotaan kiristyvän.

Lähde Pohjois-P’yŏnganin maakunnassa kertoo uskollisuusluentojen keskittyvän ulkomaiden haukkumiseen ja maan johtajan ylistämiseen.

”Näiden luentojen keskeinen viesti on, että selviämme näistä koettelemuksista antamalla kohtalomme marsalkka Kim Jong-unin käsiin, vaikka ajat kävisivät kuinka vaikeiksi kansainvälisen yhteisön juonittelun takia”, hän kertoo.

Lähteen mukaan luennoilla kerrotaan, kuinka muut maat pyrkivät eristämään Pohjois-Koreaa.

Daily NK:n lähteet Ryanggangin ja Etelä-P’yŏnganin maakunnissa vahvistavat, että samanlaisia luentoja järjestetään kansalaisille sielläkin.

”Luennoitsijat selittivät, miten Kim Jong-unin viisaus ja rohkeus sekä hänen omistautumisensa Pohjois-Korean kansan onnelle, vetävät maan pois vaikeuksista ja puskevat sen vaurauteen. He sanovat, että pohjoiskorealaisten on puhallettava aikojen vaikeutuessa yhteen hiileen ja pantava toimeen tällainen vallankumous”, eräs lähde kertoo.

Lähteiden mukaan jotkut näkevät propagandan läpi ja ovat alkaneet kritisoida valtiota sen seurauksena.

”Suurin osa on kyllästynyt kuulemaan samaa retoriikka. Heitä ei oikeasti kiinnosta, mitä hallinnolla on sanottavana.”

Toisen lähteen mukaan luennoilla on ollut jopa päinvastainen vaikutus niiden tarkoitukseen nähden.

”Se, että he edes pitävät näitä luentoja pakotteista kertoo siitä, kuinka peloissaan he oikeasti ovat”, hän toteaa.

Kim Jong-un määräsi hiljattain maan ylimmän valtaeliitin tiukkaan valvontaan. Nuoren johtajan uskotaan pelkäävän, että eliitin parissa alkaa syntyä häntä vastustavia ryhmittymiä.

Kim on suorittanut viime vuosina useita korkean profiilin puhdistuksia. Pohjois-Koreasta tihkuneiden huhujen mukaan umpimähkäisinä nähdyt puhdistukset ovat saaneet monia maan eliitin jäsenistä loikkaamaan sekä heikentäneet valtaapitävien luottamusta diktaattoriin.

Useat Pohjois-Korean tapahtumia seuraavat uutislähteet kertoivat keskiviikkona Kim Jong-unin teloituttaneen maan armeijan komentajan Ri Yong-gilin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.