Some-kritiikki Pohjois-Korean diktaattoria vastaan yltyy - "Kim on kuin virus"

Kiinan sosiaalisessa mediassa parjataan Kim Jong-unia.

  • LKS 20160107 TOK4453; This picture taken by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 3, 2016 and released on January 7 shows North Korean leader Kim Jong-Un signing a document for a hydrogen bomb test in Pyongyang. North Korea announced on January 6 it had successfully carried out its first hydrogen bomb test, a development that, if confirmed, would marking a stunning step forward in its nuclear development. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.

    Kim Jong-un.

    ()

Kritiikki Pohjois-Koreaa ja sen diktaattoria Kim Jong-unia kohtaan on yltynyt Kiinan sosiaalisessa mediassa.

Kiinalaisella sosiaalisen median sivustolla Weibossa eräs käyttäjä on esimerkiksi kirjoittanut päivityksen: "Naapurimme on hullu, aseen omistava hullu."

Vielä jokin aika sitten Kiinan sensuuri ei olisi hyväksynyt moista kritiikkiä naapurimaataan kohtaan. Nyt kommenttia ei ole sensuroitu, ja se on saanut yli 3000 tykkäystä.

Kiinan sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös pilakuva, joissa Kim Jong-un esitetään lihavana ja vaarallisena despoottina. Kuvan alla lukee "Mitä Läski-Kim haluaa tällä kertaa?".

Kiinan ja Pohjois-Korean välit ovat viime aikoina kiristyneet erityisesti sen jälkeen, kun Kiina ei saanut Pohjois-Korealta etukäteen varoitusta vetypommikokeesta, jonka Pohjois-Korea väittää tehneensä aiemmin tällä viikolla.

Sen lisäksi, että Kiinan internet-sensuuri on sallinut kritiikin Pohjois-Koreaa kohtaan, se on päästänyt seulan läpi yllättäen myös Kiinan hallintoon ja viranomaisiin kohdistuvaa kritiikkiä.

Moni syyttää hallituksen olevan liian myötämielinen Pohjois-Koreaa kohtaan ja vaatii hallitukselta kovempia otteita.

– Kiina suojelee yhä tätä roistoa. Meidän pitäisi hävetä, toteaa eräs Weibo-käyttäjä päivityksessään.

Toinen käyttäjä vertaa Kiinan myötämielisyyttä Kimin johtaman Pohjois-Korean käytöstä kohtaan viruksen kasvattamiseen, josta voi jonain päivänä koitua vahinkoa Kiinalle.

Vincent Ni BBC:ltä uskoo, että Kiinan sallivampi suhtautuminen hallitusta kritisoiviin kommentteihin heijastelee sitä keskustelua, jota Kiinan johto parhaillaan käy yrittäessään päästä yksimielisyyteen siitä, miten toimia Kim Jong-unin kanssa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.