Verkkouutiset

Tiedusteluanalyysi Pohjois-Korean räjähdyksestä: Se oli vetypommi – mutta

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Pohjois-Korean ydinkokeessa saatettiinkin testata vetypommia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat on saanut tiedustelutietoja, joiden perusteella Pohjois-Korean taannoisessa ydinkokeessa saatettiinkin testata ainakin vetypommin komponentteja.

Asiasta kertoo CNN. Sen tiedot perustuvat Pohjois-Korean ydinkokeen tutkinnasta perillä olevaan viranomaislähteeseen. Lähteen mukaan uusi analyysi perustuu ”viimeisimpien tiedustelutietojen tarkkaan analyysiin”. Hän kuitenkin teroittaa, ettei lopullinen arvio ole vielä valmis.

Pohjois-Korea räjäytti tammikuun 6. päivänä ydinpommin. Kyseessä oli maan historian neljäs ydinkoe.

Maan valtion median mukaan kokeessa räjäytettiin ”pienennetty vetypommi”. Mikäli tieto pitää paikkansa, on kyse merkittävästä teknologisesta edistysaskeleesta maan aiempiin ydinpommeihin verrattuna. Asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet väitteeseen erittäin skeptisesti.

Pommin räjähdys on arvioitu aivan liian pieneksi, jotta se voisi olla vetypommi. Kyse on myös kuitenkin saattanut olla epäonnistuneesta kokeesta. Myös Yhdysvallat ilmoitti heti kokeen jälkeen, ettei se usko kyseessä olleen vetypommi.

Ydinpommin rakenne ja tyyppi voidaan päätellä tarkasti räjähdyksessä ilmaan vapautuvista hiukkasista. Yhdysvaltojen tiedetään lähettäneen erikoisvalmisteisen tiedustelukoneen selvittämään ydinkoetta heti räjäytyksen jälkeen.

CNN:n lähteiden mukaan ilmasta otetut hiukkasnäytteet eivät ”kertoneet selvästi” pommin luonteesta. Tämän vuoksi Yhdysvallat analysoi uudestaan räjähdyksestä saatua seismistä dataa.

Sen perusteella Yhdysvallat on päätynyt siihen, että pommi räjäytettiinkin aiemmin luultua syvemmällä maan alla. Syvyys on lähteen mukaan sellainen, minkä vetypommi vaatisi.

Todistusaineiston perusteella vaikuttaa siltä, että Pohjois-Korea yritti räjäyttää vetypommin, mutta koe epäonnistui. Arvio on linjassa Pohjois-Koreasta tihkuneiden huhujen mukaan. Niiden perusteella koe ei onnistunut, koska maan diktaattori Kim Jong-un kiirehti sen suorittamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)