Verkkouutiset

Näin Kim Jong-un juhlii Pohjois-Korean työväenpuolueen 70-vuotispäivää

Pohjois-Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlat pysäyttävät lauantaina pääkaupunki Pjongjangin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Koreaa hallitsevan työväenpuolueen perustamisesta tulee lauantaina kuluneeksi 70 vuotta.

Juhlien keskipiste on valtava sotilasparaati, joka järjestetään maan ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin mukaan nimetyllä aukiolla Pjongjangin keskustassa. Kim Il-sung on maata nykyisin hallitsevan Kim Jong-unin isoisä.

Paraatissa esitellään maan politiikan keskiössä olevien asevoimien ja kommunistipuolueen mahtia neuvostotyyliin.

Juhlajärjestelyt kertovat paljon maan johdon tilasta ja pohjoiskorealaisten elämästä poliisivaltiossa.

Pohjois-Korean tapahtumia seuraavan Daily NK:n mukaan juhliin kuuluvat valtavat turvatoimet. Uutissivuston mukaan Pjongjangin keskusta täyttyy juhlien alla maan turvallisuuspalvelun agenteista. Heitä on niin kaduilla kuin talojen katoillakin.

Paikallisten mukaan kaikkien ydinkeskustan alueella asuvien on todistettava henkilöllisyytensä edes päästäkseen koteihinsa.

”Turvallisuuspalvelun agentit keräsivät avaimet asuinrakennusten inminbanien (naapurivartiosto) johtajilta, jotta vain he voisivat päästä katoille”, eräs pjongjangilainen kertoo.

Toisen asukkaan mukaan kaupunkilaisille on asetettu matkustus- ja vierailurajoituksia jo lokakuun alusta lähtien.

”Yksityiskoteihin ei sallita lainkaan vierailijoita. Lisäksi kaikki, jotka saadaan kiinni ’kumouksellisista’ puheista tai käytöksestä pidätetään ja asetetaan syytteeseen yleisen rauhan rikkomisesta, oli kyse sitten kuinka lievästä teosta tahansa”, hän sanoo.

Daily NK:n mukaan tiukkojen turvatoimien takana on pelko mahdollisesta terrori-iskusta maan johtajaa vastaan.

“Koko kaupungin on jähmetyttävä, jotta marsalkka Kim Jong-unin turvallisuus voidaan taata.”

Eräs uutissivuston haastattelemista pohjoiskorealaisista kuvaa koko touhua ”valtavaksi rahantuhlaukseksi, jonka tarkoituksena on idolisoida Kim Jong-unia”.

Propagandatilaisuus

70-vuotisjuhlat ovat Kim Jong-unille tärkeä paikka kiillottaa sekä omaa että puoleensa imagoa.

Huhut rankoista puhdistuksista ja nuori ikä ovat nakertaneet Kimin arvostusta eikä hän nauti samanlaista kansansuosiota kuin maata vuosina 1994–2011 johtanut isänsä Kim Jong-il tai varsinkaan isoisänsä Kim Il-Sung.

Pohjois-Korean mediassa on kohistu juhlista jo pitkään. Washington Postin mukaan paikallisissa uutisissa julkaistaan jatkuvasti raportteja siitä, kuinka juhliin saapuu runsaasti kansainvälisiä valtiollisia vierailijoita maista kuten Espanjasta, Islannista ja Filippiineiltä. Monet vieraista kuuluvat Pohjois-Korean ulkomaisiin ystävyysjärjestöihin.

Juhliin saapuu myös muun muassa Kiinan kommunistipuolueen johtoon kuuluva Liu Junshan. Elettä voidaan pitää merkittävänä, koska maiden välit ovat olleet viime aikoina jäiset.

Juhlien suurin kysymysmerkki liittyy mahdolliseen ohjuskokeeseen. Pohjois-Korean on huhuttu kaavailevan satelliitin laukaisemista ja sen ajoittaminen puolueen 70-vuotispäivälle istuisi maan propagandatyyliin.

Satelliitin laukaisemista pidetään laajalti peitetarinana pitkän matkan ohjuskokeelle. YK:n Pohjois-Korealle asettamat kansainväliset pakotteet kieltävät strategiset ohjuskokeet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)