Verkkouutiset

Pitkillä on vähemmän sydäntauteja

Pitkät ihmiset säästyvät sydänsairauksilta lyhyitä todennäköisemmin, tuore tutkimus vahvistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Samanlainen yhteys on löytynyt aiemmissakin tutkimuksissa, mutta nyt yhteys vahvistettiin geenitietojen avulla.

Tutkimuksen perusteella riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee noin 10 prosenttia jokaista 6,5 senttimetrin lisäystä kohden.

Perimänsä ansiosta pitkät olivat harvemmin ylipainoisia ja heillä oli vähemmän verenpaine- ja kolesteroliongelmia ja suuremmat keuhkot, mikä saattaa selittää myös alhaisemman sydäntautiriskin.

Tulokset perustuvat 21 eri tutkimuksessa kerättyihin yli 60 000 eurooppalaisen terveys- ja geenitietoihin. Geneettisesti määräytyvää pituutta selvitettiin 69 geneettisen variantin avulla. Lisäksi hyödynnettiin toista suurta tutkimusta, jossa 180 000 osallistujalta selvitettiin 180 geenivarianttia.

Selvittämällä pituuteen vaikuttavien geenimuotojen esiintymistä tutkijat pystyivät paremmin erottamaan ns. geneettisen pitkäkasvuisuuden vaikutukset elin- ja ympäristötekijöistä, jotka voivat vaikuttaa sekä pituuteen että sydänriskeihin.

Hiljattain julkaistiin myös toinen geenianalyysi, joka päätyi samanlaisiin tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)