Verkkouutiset

Yhä uusi paljastus kaikkien aikojen vakoojamyyrästä

Dokumentti osoittaa Kim Philbyn häirinneen brittitiedustelun kollegoitaan Israelin syntyä edeltäneen terrorin aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Daily Beast uutisoi 22. heinäkuuta 1946 paljon asioita muuttaneesta terrori-iskusta saadusta uudesta tiedosta. Tuolloin 91 ihmistä kuoli Jerusalemissa, kun aluetta hallinneiden brittien päämajana toiminut King David -hotelli räjäytettiin.

Israelin itsenäistymissotaan kuuluneesta iskusta järkyttyivät monet juutalaisvaltion ajajatkin. Kuolleissa oli brittejä, arabeja ja juutalaisia, myös holocaustista selvinneitä ihmisiä.

Brittitiedustelun paikallinen johtaja sir Gyles Isham oli juuri aiemmin saanut sähkösanoman Beirutissa tapahtuvasta salamurhasta ja kiiruhtanut sinne. Tieto osoittautui vääräksi. Ishamia jäi vuosikymmenten ajaksi vaivaamaan, että jotain ei ollut kohdallaan ja hotellin räjäyttäjät halusivat hänet pois Jerusalemista.

Hän tuskin olisi uskonut, että harhautuksen takana oli Neuvostoliiton myyrä Britannian tiedustelun huipulla, joka oli harhauttanut heitä lukuisilla muillakin tavoilla.

Daily Beastin mukaan asiasta löytynyt dokumentti avaa uuden luvun yhden kaikkien aikojen vakoojan Kim Philbyn (1912-88) tarinaan.

Brittitiedustelun huipulla ollut Kim Philby toimi tarkasti Neuvostoliiton tahdon mukaisesti. Kommunistimaa oli juuri siirtynyt kannattamaan Israelin perustamista.

Philbyn isä oli aikanaan kääntynyt islamiin ja hän itse oli ollut naimisissa juutalaisen kommunistiaktiivin kanssa ja tutustunut Jerusalemiin tulevaan pormestariin Teddy Kollekiin.

Neuvostoliitto halusi päästä ykkösvaikuttajaksi syntyvässä Israelin valtiossa ja häiritä brittejä. Kim Philbyn todellista motivaatiota ja sitä, toimiko hän ohjeistettuna vai omin päin, ei Daily Beastin mielestä sen sijaan saada koskaan tietää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)