Verkkouutiset

Varapresidentti Mike Pence: Yhdysvallat seisoo Euroopan rinnalla nyt ja aina

Yhdysvaltain varapresidentin puhe Münchenissä sisälsi voimakkaan viestin liittolaisille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Donald Trumpin sitoutuminen Euroopan puolustukseen ja Naton peruskirjan velvoitteisiin on varapresidentti Mike Pencen mukaan horjumaton.

– Historia tulee todistamaan, että kun Yhdysvalloissa ja Euroopassa vallitsee rauha ja hyvinvointi, edistämme rauhaa ja hyvinvointia kaikkialla maailmassa, Pence sanoi.

– Aivan kuten Yhdysvallat seisoi 1900-luvun lopulla Euroopan rinnalla, Eurooppa pysyi USA:n rinnalla 2000-luvun alussa. Yhdysvallat on siitä ikuisesti kiitollinen, vuoden 2001 terrori-iskuihin viitannut Pence sanoi.

Hän muistutti Nato-liittosuhteen säilyneen lujana sukupolvesta toiseen ja vakuutti, ettei Yhdysvallat tule presidentti Trumpin johdolla milloinkaan tinkimään uskollisuudesta liittolaisiaan kohtaan.

– Rauhan säilyttäminen vaatii voimaa. Presidentti Trump uskoo, että meidän on oltava vahvoja voidaksemme asettua niitä vastaan, jotka uhkaavat vapauttamme ja elämäntapaamme, Pence sanoi.

Yhdysvallat nostaa hänen mukaansa lähivuosina puolustusmenojaan merkittävästi, jotta se kykenisi puolustamaan kansalaisiaan ja liittolaisiaan nykyisiä ja uusia uhkia vastaan vahvempana kuin koskaan ennen.

”Liittolaisten pidettävä sanansa”

Varapresidentti Pence toisti USA:n uuden hallinnon viestin, jonka mukaan Naton eurooppalaisten jäsenmaiden on kannettava nykyistä suurempi vastuu yhteisestä puolustuksesta.

Tällä hetkellä vain muutama jäsenvaltio käyttää puolustusmenoihinsa vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Monelta puuttuu Pencen mukaan edelleen uskottava suunnitelma siitä, miten ne aikovat tämän yhdessä sovitun tason saavuttaa.

– Presidentti Trump odottaa, että liittolaisemme pitävät sanansa. Meidän on kannettava vastuuta yhdessä, sillä edessämme olevat vaarat ovat suurempia kuin koskaan kylmän sodan päättymisen jälkeen, Pence sanoi.

Hän huomautti, että siinä missä Naton peruskirjan artikla 5 velvoittaa yhteiseen puolustukseen, sen artikla 3 edellyttää jokaisen jäsenmaan ylläpitävän ja kehittävän jatkuvasti kykyään puolustaa omaa aluettaan ja liittolaisiaan.

Pence pehmensi hieman viestiään toteamalla, että puolustusliiton vahvuus ei kuitenkaan perustu yksinomaan aseiden voimaan, vaan myös yhteisiin arvoihin, kuten rauhaan, demokratiaan, oikeudenmukaisuuteen ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen.

Puheen Natoa koskeva osuus oli hyvin kaunopuheinen ja sisälsi useita tunteisiin vetoavia viittauksia yhteisiin uhrauksiin taistelutantereilla niin Euroopassa kuin muualla maailmassa.

Venäjä oli Pencen puheessa esillä vain lyhyesti. Vaikka Yhdysvallat pyrkii parantamaan suhdettaan Kremliin, se ei aio tinkiä Minskin sopimuksen noudattamista koskevista vaatimuksistaan, varapresidentti Pence sanoi. Venäjän on hänen mukaansa osoitettava sitoutumisensa hillitsemällä väkivaltaisuuksia Itä-Ukrainassa.

”Lähetämme heidät tuhkaläjään”

Huomattavasti kovempaa kieltä varapresidentti käytti käsitellessään kansainvälistä terrorismia, jota vastaan Yhdysvallat tulee hänen mukaansa leppymättömästi taistelemaan.

Hän totesi radikaalien islamistiterroristien muodostaneen itselleen turvasatamien vyöhykkeen, joka ulottuu Jemenistä Libyaan, Nigeriasta Syyriaan. Terroristijärjestö Isisin toimintaa hän luonnehti raakalaismaisimmaksi, mitä maailma on joutunut sitten keskiajan kohtaamaan.

– Kuten presidentti Trump on tehnyt selväksi, USA taistelee sitkeästi murskatakseen nämä viholliset ja lähettääkseen heidät siihen historian tuhkaläjään, johon he kuuluvat, Pence sanoi.

Samassa yhteydessä hän vakuutti, ettei Yhdysvallat aio koskaan sallia Iranin kehittävän ydinasetta, jolla se voisi uhata muita maita, erityisesti Israelia.

Toimittaja: Heikki Hakala

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)