Nyt puhuu Pariisin panttivanki: Elämäni muuttui sekunnissa kauhuksi

Juutalaiskaupan ammuskelussa vuosi sitten panttivangiksi jäänyt mies kertoo kokemastaan.

  • LKS 20150109 Hälytysajoneuvoja Porte de Vincennesin kaupunginosassa itäisessä Pariisissa, Ranskassa 9. tammikuuta 2015, jossa poliisi rynnäköi kosher-ruokakauppaan, jossa asemies piti panttivankeja. Vahvistamattomien tietojen mukaan kyseessä olisi sama mies, joka ampui eilen poliisin. ... Emergency staff move around after French police special forces launched an attack into the cosher grocery store in Saint-Mande, near Porte de Vincennes, eastern Paris, France on January 9, 2015 where a gunman hold people as hostages. The gunman is supposed to be the same person who killed a policewoman in a shooting yesterday. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Hälytysajoneuvoja Porte de Vincennesin kaupunginosassa itäisessä Pariisissa, jossa poliisi rynnäköi kosher-ruokakauppaan.

    ()

Yohan Dorai oli paikalla todistamassa kosher-kauppaan tehtyä terrori-iskua Pariisin juutalaiskorttelissa vuosi sitten tammikuussa. Hän joutui piileskelemään muiden panttivangeiksi jääneiden kanssa useita tunteja juutalaiskaupan jääkylmässä pakastehuoneessa.

Kauppaan teki iskun Isis-terroristi Amedy Coulibaly.

– Muistan sen kuin eilisen. Tapahtuma muutti elämäni. Ajattelen sitä joka päivä, joka hetki. En halua mennä ulos, koska minua pelottaa, hän kertoo The Local-lehdelle.

Dorain mukaan tapahtumapaikalle palaaminen oli äärimmäisen vaikeaa.

– Kun menin pakastehuoneelle, kaikki kamalat muistot tulvivat mieleeni. Puhun joka päivä niiden ihmisten kanssa, jotka olivat silloin siellä kanssani. Heistä on tullut minulle kuin veljiä ja siskoja.

Dorai pistäytyi vuosi sitten kauppaan ostaakseen eväitä mukaan laskettelureissulle. Yhtäkkiä alkoi ammuskelu ja kolme ihmistä sai saman tien surmansa. Neljäs henkilö kuoli myöhemmin. Dorai ja muut kaupan asiakkaat ryntäsivät alakertaan päästäkseen ulos takaoven kautta.

– Elämäni muuttui sekunnissa kauhuksi, hän sanoo.

Kaupassa töissä ollut muslimitaustainen Lassana Bathily ehdotti asiakkaille pakoa tavarahissin avulla, mutta se vaikutti liian riskialttiilta, jolloin Bathily ohjasi asiakkaat pakastehuoneeseen.

Yksi panttivangeista, 21-vuotias Yoav Hattab, palasi pakastehuoneesta vielä yläkertaan kaupan puolelle Coulibalyn käskiessä panttivangit esiin. Yhdessä vaiheessa Hattab onnistui saamaan käsiinsä Coulibalyn Kalashnikov-kiväärin ja yritti ampua terroristin. Ase ei kuitenkaan lauennut, jolloin Hattab sai itse surmansa.

Dorain vaimo Sevrine seurasi tapahtumia television välityksellä. Poliisin ammuttua Coulibalyn panttivangit pääsivät vapaaksi. Sevrinen mukaan Dorai on edelleen hyvin traumatisoitunut tapahtumasta.

– Se vaikuttaa häneen hyvin paljon edelleen. Tyypillisenä miehenä hän ei paljon siitä puhu, mutta joka perjantai, hyökkäyksen tapahtumapäivänä, hän tulee hyvin ahdistuneeksi, Sevrine kertoo.

– En tunne oloani enää turvalliseksi Ranskassa. Ennen en ajatellut niin, Dorai kertoo.

Dorai on kirjoittanut kokemuksestaan kirjan. Kirja julkaistaan viikon sisään.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.