Verkkouutiset

Tutkimus: pankkiirit huijaavat vain, jos muistavat ketä ovat

Sveitsiläistutkimuksen mukaan pankkiirit ovat ihmisinä yhtä rehellisiä kuin ketkä tahansa muutkin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pankkiireita ja koko toimialaa on syytetty viime vuosienkin aikana useaan otteeseen epärehellisiksi. Sveitsiläisen Zürichin yliopiston ekonomistit päättivät testata ajatusta, kertoo New York Times.

Väite osoittautui osittain todeksi. Pankkiirit olivat kokeessa aivan yhtä rehellisiä kuin kaikki muutkin. Tilanne kuitenkin muuttui, kun heille muistutettiin missä he ovat töissä.

Kokeessa 128 pankkityöntekijää jaettiin kahteen ryhmään. Toiselta kysyttiin työhön liittyviä ja toiselta yleisiä kysymyksiä. Jokainen työntekijä heitti tämän jälkeen kolikkoa ja raportoi tulokset. Valehtelulle oli kuitenkin laadittu etu, sillä koehenkilöille luvattiin rahallinen palkkio, mikäli heitot osuisivat kohdalleen ja voittoprosentti olisi suurempi, kuin satunnaisesti valitulla toisella osallistujalla.

Havaintojen mukaan työstä kysytyn ryhmän jäsenistä huijasi peräti 26 prosenttia. Yleiskysymysten ryhmän osalta näin ei tehnyt juuri kukaan. Tuloksen vahvistamiseksi testattiin vielä samaa muiden ammattialojen edustajilla. Heillä tätä ilmiötä ei havaittu.

Tulosten mukaan näyttäisikin siltä, että pankkiirit käyttäytyvät epärehellisesti vain silloin, kun heistä tuntuu että sitä heiltä odotetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)