Verkkouutiset

”Maapallon hautuumaa” näyttää ensin paratiisilta, mutta on maailman saastuneimpia paikkoja

Venäjällä sijaitseva Ozjorskin kaupunki on yksi maailman saastuneimmista paikoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syvällä metsän keskellä Uralvuorilla Venäjällä on unohdettu Ozjorskin kaupunki. Koodinimeä Kaupunki 40 käyttänyt kaupunki oli Neuvostoliiton ydinaseohjelman synnyinsija toisen maailmansodan jälkeen. Useisiin kymmeniin vuosiin kaupunkia ei merkitty karttoihin ja 100 000 asukkaan henkilötiedot poistettiin väestönlaskennasta.

Vuonna 1946 Neuvostoliitto alkoi rakentaa Kaupunki 40:tä Irtjashin järven rannalle Majakin ydinvoimalan viereen. Kaupungin oli tarkoitus toimia asuinsijana ydinvoimalan työläisille ja tiedemiehille, jotka kuljetettiin kaupunkiin joka puolelta maata valmistelemaan Neuvostoliiton ydinaseohjelmaa ja rakentamaan ydinpommia. Tuoreen kaupungin asukkaille kerrottiin, että he olivat ”maailman pelastajia”.

Asukkaille tarjottiin kaupungissa asunnot, runsaasti ruokaa, eksoottisia herkkuja, laadukasta koulutusta lapsille, hyvää terveydenhuoltoa ja viihdyttäviä aktiviteettejä. Kahdeksan vuoden ajan asukkaiden oli kiellettyä poistua kaupungista ja ottaa mitään yhteyttä ulkomaailmaan. Kaupunkiin muuttaneiden ystävät ja sukulaiset luulivat näiden vain kadonneen, sillä he eivät saaneet kertoa edes läheisilleen uudesta asuinpaikastaan.

Nykyään Ozjorskin kaupunki näyttää paratiisilta kauniine järvineen, kukkaistutuksineen ja puiden reunustamine polkuineen. Kaupunki on kuitenkin yksi maailman saastuneimmista paikoista. Vuosikausien ajan kaupungin ympäristö ja sen asukkaat altistuivat runsaalle määrälle radioaktiivista säteilyä, useat sairastuivat ja kuolivat nuorina. Monia työntekijöitä myös kuoli onnettomuuksissa ydinvoimalassa.

Majakin ydinvoimalan kerrotaan kaataneen vesistöihin noin 200 miljoonaa curieta radioaktiivista jätettä. Määrä vastaa nelinkertaisesti sitä radioaktiivista jätteen määrää, mitä ympäristöön pääsi Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden myötä. Venäjän hallitus on kieltänyt tiedon pitävän paikkaansa.

Ozjorskin lähistöllä sijaitsevien järvien vesi on joka tapauksessa täysin saastunutta, maassa kasvavat marjat ja sienet ovat myrkyllisiä ja ihmiset sairaita. Kaupunkia nimitetäänkin ”Maapallon hautuumaaksi” ja eräs läheisistä järvistä on sisältämänsä runsaan plutoniumin määrän vuoksi nimetty Kuoleman järveksi. Järven radioaktiivinen pitoisuus on yli 120 miljoonaa curieta.

Ozjorskia ympäröi aita ja sinne on ulkopuolisilta yhä pääsy kielletty. Kaupungin asukkaat saavat nykyään poistua kaupungista erikoisluvalla tai jopa muuttaa kokonaan pois, mikäli he niin haluavat. Suurin osa ei kuitenkaan halua jättää kaupunkia. The Guardianin mukaan he uskovat olevansa ”Venäjän valittuja” ja ovat ylpeitä ollessaan suljetun kaupungin asukkaita. Heidän näkemyksensä mukaan aitojen tarkoitus ei ole pitää heitä vankeina, vaan suojella heitä ulkopuolisilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)