Verkkouutiset

Osama bin Laden ennusti ISIS:n tuhon salaisessa kirjeessä

Al Qaida-johtaja Osama bin Laden ei uskonut Islamilaisen valtion tulevaisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terroristijohtaja Osama bin Ladenin mukaan islamistien julistama kalifaatti oli tuomittu epäonnistumaan. Näkemys ilmenee bin Ladenin viimeisestä piilopaikasta Pakistanin Abbotabadista löydetyistä aiemmin salatuista asiakirjoista.

Yhdysvaltojen erikoisjoukot iskivät bin Ladenin turvataloon vuonna 2011 ja surmasivat terroristipäällikön. Samalla amerikkalaistiedustelu sai haltuunsa valtavat määrät bin Ladenin henkilökohtaisia asiakirjoja kuten kirjeenvaihtoa muun al-Qaida-johdon kanssa.

Voice of America kertoo tässä hiljattain julkistetuista asiakirjoista. Niiden perusteella eristyksissä elänyt bin Laden oli loppuaikoinaan vainoharhainen ja etääntynyt järjestönsä todellisesta tilanteesta.

Asiakirjat valottavat myös jihadistijärjestön sisäistä hajaannusta. Yksi merkittävimmistä tiedoista liittyy Irakin al-Qaidan (AQI) ja järjestön keskusjohdon välisiin näkemyseroihin. AQI:a pidetään nykyisen myös Islamilaisena valtiona tunnetun ISIS-järjestön esiasteena.

Asiakirjojen perusteella AQI:n johto halusi julistaa islamilaisen valtion eli kalifaatin. Organisaatio muuttui myöhemmin ISIS-järjestöksi ja julisti kalifaatin Syyriaan ja Irakiin.

Osama bin Laden vastusti ajatusta ISIS-tyylisestä kalifaatista voimakkaasti. Hänen mukaansa kalifaatin julistaminen ennen Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden lyömistä johtaisi auttamatta sen epäonnistumiseen.

”Meidän täytyisi jo tähän mennessä ymmärtää, että voidaksemme luoda Islamilaisen valtion, on meidän tuhottava kansainväliset vääräuskoiset, koska he vastustavat Islamilaista valtiota, on se sitten kuinka pieni hyvänsä”, bin Laden toteaa Arabian niemimaan al-Qaidan johtajalle Nasir al Wahayshille kirjoittamassaan kirjeessä.

Bin Ladenin kirjeissä vastustetaan myös muita AQI:n ja sittemmin ISIS:n toimintatapoja. Bin Laden ilmaisee huolensa muun muassa järjestön raakuuksista ja muslimeihin kohdistuneista iskuista. Hänen mukaansa Islamilainen valtio ei voi onnistua, jos se ei saa kansan tukea.

Osama bin Laden epäilee kirjeissään myös islamistitaistelijoiden kykyä pyörittää todellista valtiota ja muistuttaa, ettei Islamilaista valtiota saisi perustaa, ellei se kykenisi pitämään huolta asukkaistaan sekä säilyttämään riittävää aluetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)