Verkkouutiset

Turkille vaaditaan lisää EU-rahaa

Angela Merkelille saksalaisen komissaarin vaatimus on kiusallinen vaalien alla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin talouskomissaari Günther Oettinger vaatii jäsenmailta enemmän rahaa Turkille, jotta maan kanssa tehdystä pakolaissopimuksesta pidettäisiin kiinni.

– Jäsenmaiden pitää maksaa kaksi miljardia plus x, Oettinger sanoo Spiegelin uusimmassa numerossa.

EU on luvannut Turkille vuoteen 2018 mennessä yhteensä kuusi miljardia euroa muun muassa pakolaisten asuttamiseen ja kouluttamiseen. Jotta EU pystyisi maksamaan Turkille myös loput sovitusta summasta, jäsenmaiden pitäisi osallistua rahoittamiseen.

Saksa on maksanut tähän mennessä 500 miljoonaa euroa pakolaissopimuksen rahoista. Saksan maksuosuuden odotetaan kuitenkin kasvavan. Yksi syy tähän on se, että EU:sta eroamassa oleva Iso-Britannia tuskin haluaa enää osallistua pakolaissopimuksen maksamiseen.

Saksan hallitus on ollut kuitenkin sitä mieltä, että se pienentäisi maksuja. Saksan hallituksen ajatuksena on ollut jättää maksamatta tai pienentää Turkin EU-jäsenyysprosessin ennakkotukia. Se kuitenkin edellyttäisi EU-maiden määräenemmistön tukea, eikä Spiegelin tietojen mukaan tällaista tukea ole löytymässä.

Tukien maksamisen voisi pysäyttää vetoamalla siihen, että Turkki rikkoo niin sanottuja Kööpenhaminan kriteerejä, jotka edellyttävät oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Niihin vetoaminen kuitenkin pysäyttäisi koko Turkin EU-jäsenyysprosessin, ja sitä taas Saksan hallituskaan ei halua.

Saksalainen Oettinger edustaa samaa CDU-puoluetta kuin neljättä liittokanslerikautta syyskuun liittopäivävaaleissa tavoitteleva Angela Merkel.

Saksa ja Turkki ovat jo kuukausia olleet sanasodassa keskenään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)