Verkkouutiset

Video: Norjalaishävittäjät kuvasivat Venäjän “zombeja” Itämeren yllä

Norjan ilmavoimat on julkaissut videon, jolla näytetään sen hävittäjien Itämerellä kuvaamia venäläisiä sotilaskoneita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan ilmavoimien F-16 -hävittäjät ovat vastanneet Baltian Naton ilmavalvontatehtävästä toukokuun alusta lähtien. Nyt Norjan ilmavoimat on ladannut Youtube-videopalveluun videon (alla), jolla näytetään, millaisia venäläiskoneita Norjan hävittäjät ovat käyneet pysäyttämässä Itämerellä.

Videon alussa näytetään ohjaamon sisältä kuvattuna, kuinka norjalainen F-16 nousee ilmaan Liettuan Siauliain lentotukikohdasta vastaamaan venäläiskoneen aiheuttamaan hälytykseen.

Siauliaista operoi neljä norjalaista F-16 -konetta ja lentue italialaisia Eurofighter Typhoon -hävittäjiä. Ne vastaavat Baltian maiden ilmapuolustuksesta.

Videolla näytetään F-16 maalikamerajärjestelmän kuvaamia pätkiä joistakin hälytystehtävien aikana tunnistetuista venäläisistä koneista. Videosta Aviationist -blogissaan kertovan ilmailuasiantuntija David Cenciottin mukaan venäläiskoneet ovat niin kutsuttuja ”zombeja”, eli ne ovat lentäneet niiden sijainnin ilmavalvonnalle ilmoittavat transponderit pimeänä.

Koneiden joukossa on Cenciottin mukaan muun muassa kohtuullisen harvinainen A-50 -ennakkovaroitus- ja taistelunjohtokone, Il-20 -vakoilukone ja Su-24 hävittäjä.

Cenciottin mukaan Norjan ilmavoimat eivät ole välttyneet Itämerellä läheltä piti tilanteilta. Viime vuoden puolella Norjan ilmavoimien F-16 -hävittäjä oli vähällä törmätä venäläiseen Mig-31 -hävittäjään kesken hälytystehtävän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)