Verkkouutiset

Uudelleen presidentiksi mielivä Nicolas Sarkozy varoittaa vaalivilpistä Ranskassa

Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy on ehdolla Ranskan republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta hänen mahdollisuutensa näyttävät huonoilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Edellisiin presidentinvaaleihin liittyvän vaalirahaskandaalin ryvettämä Nicolas Sarkozy on heikoilla oman puolueensa tulevassa esivaalissa.

UMP:stä republikaaneiksi nimeään muuttaneen puolueen esivaalien ensimmäinen kierros järjestetään 20. marraskuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun puolue järjestää presidenttiehdokkaasta esivaalin.

Ehdokkaaksi on tunkua, sillä ehdolle on tarjoutunut 15 republikaanien poliitikkoa. Tunnetuimmat näistä ovat Sarkozyn ohella entinen ulkoministeri Michèle Alliot-Marie, entinen UMP:n puheenjohtaja ja ex-budjettiministeri Jean-François Copé, entinen pääministeri François Fillon sekä entinen pää- ja ulkoministeri Alain Juppé.

Näistä ehdokkaista Juppé on mielipidetiedusteluissa ollut ylivoimainen keskimäärin hieman alle 40 prosentin kannatuksella. Sarkozyn kannatus on vaihdellut 30 prosentin molemmin puolin.

Tuoreimman Cevipof/Ipsosin mielipidetiedustelun mukaan Juppén kannatus ensimmäisellä kierroksella on 41 prosenttia, ja Sarkozyn kannatus on pudonnut 30 prosenttiin. Toisella kierroksella Juppé saisi 60 prosentin kannatuksen ja Sarkozyn 40 prosenttia äänistä.

Sarkozy on kuitenkin taistelutahtoinen, ja hän on Politico.eu:n mukaan useampaan otteeseen puheissaan varoittanut, että vasemmistolaiset varastavat vaalin äänestäjiltä.

Republikaanien esivaali järjestetään avoimena esivaalina niin, että kuka tahansa voi äänestää suosikkiaan presidenttiehdokkaaksi riippumatta siitä, onko puolueen jäsen tai mitä puoluetta ylipäänsä kannattaa.

Sarkozy ei ole suoraan nimennyt, kuka salaliiton takana on, mutta on vihjannut Juppéhen.

Politico.eu:n mukaan osa Sarkozyn tukijoista on alkanut kyseenalaistaa tulevan esivaalin tuloksen väittämällä, että vaali, jossa vasemmistolaisilla on oikeus valita oikeiston ehdokas, ei ole oikeutettu.

Nicolas Sarkozy toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012. Hän hävisi vuoden 2012 vaalit sosialistien ehdokkaalle François Hollandelle.

Hollanden suosio on pohjalukemissa, kun hänen kannatuksekseen on mitattu mielipidemittauksissa alle 15 prosenttia.

Jos republikaanien presidenttiehdokkaaksi valittaisiin Juppé, presidentinvaalien toiselle kierrokselle selviäisivät Juppé sekä nationalistisen Front Nationalin Marine Le Pen.

Toisella kierroksella Juppé voittaisi Le Penin selvin lukemin yli 60 prosentin kannatuksella.

Ranskan presidentinvaalit järjestetään huhti-toukokuussa ensi vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)