Verkkouutiset

Paljastus Ukrainasta, lääkärien salaliitto vai uhraus oppositiolle? – Hurjat teoriat Nemtsovin murhan takana

Perjantaina Moskovassa surmatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin kuoleman ympärillä velloo runsaasti huhuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Vaikuttaa siltä, että ’Nemtsovin tapaus’ on yksi niistä, jotka venyvät vuosikausia ilman lopullista päätöstä. Vaikka todelliset tekijät saataisiinkin kiinni ja heitä rangaistaisiin, en silti usko, että kansa saa tietää kaikkia murhaan liittyneitä asioita – ainakaan nykyisessä poliittisessa ympäristössä”, politiikan tutkija Georgi Bovt kirjoittaa Moscow Timesin kolumnissaan.

Tunnettu venäläispoliitikko ja oppositiojohtaja Boris Nemtsov ammuttiin myöhään perjantaina Moskovajoen sillalla aivan Kremlin lähellä.

Georgi Bovt vertaa tapausta oppositiopoliitikko Galina Starovoitovan murhaan vuonna 1998 ja toimittaja Anna Politkovskajan murhaan vuonna 2006.

Starovoitovan tapauksen tutkinta lopetettiin ja avattiin vuosien saatossa uudestaan useita kertoja. Se ratkaistiin virallisesti vasta viime keväänä.

”Murhan motiivit eivät selvinneet koskaan. Tutkijat päättivät olla sotkeutumatta poliitikkojen ja Pietarin mafian väliseen monimutkaiseen suhdevyyhteen”, Bovt kertoo.

Hänen mukaansa Kremlin arvostelijana ja Tsetsenian sodan kriitikkona tunnetun Anna Politkovskajan murhan tutkinnassa oli samoja piirteitä.

”Viranomaiset väittävät saaneensa kiinni ja tuominneensa Politkovskajan tappajat. Silti he eivät ole vaivautuneet selittämään, miksi hänen väitetyt surmaajansa – tsetseenit ja entinen silovikki (nimitys Venäjän demokratisoitumista vastustaville tiedustelukoneiston jäsenille) – tappoivat oppositiotoimittajan”, Bovt sanoo.

Bovt listaa kirjoituksessaan Nemtsovin murhasta kiertäviä toinen toistaan villimpiä huhuja. Hän korostaa, ettei yhdenkään tueksi ole esitetty vielä toistaiseksi lainkaan todisteita.

Bovtin mukaan Venäjän oikeistokonservatiivien piirissä teoretisoidaan, että murhan takana olisivat olleet Ukrainan tiedustelupalvelu ja Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA. Motiivina olisi ollut joko Nemtsovin epäonnistuminen vallankumouksen järjestämisessä Venäjällä tai vaihtoehtoisesti halu ruokkia epävakautta Venäjällä ja heikentää Vladimir Putinin hallintoa.

Samoista piireistä on jopa vihjailtu Nemtsovin uhranneen itsensä, jotta Venäjän hajanainen oppositio saataisiin yhdistettyä hänen kuolemansa varjolla.

Nemtsovin tukijat ovat puolestaan kertoneet miehen valmistelleen suurpaljastusta Venäjän toimista Ukrainassa ja sen joukkojen osallistumisesta Itä-Ukrainan sotaan. Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon mukaan Nemtsov oli kertonut hänelle aikovansa paljastaa ”vakuuttavia todisteita” Venäjän joukoista Ukrainassa.

Kenties hurjin Nemtsovin kuolemaan liitetyistä teorioista on kuin suoraan elokuvista. Bovtin mukaan Nemtsovin avustaja kertoi Twitterissä heti murhan jälkeen Nemtsovin tutkineen hiljattain syöpälääkäreihin kohdistettuja korruptioepäilyjä. Lääkärit olisivat väitetysti kiristäneet omaisuutta kuolemansairailta potilailta vastineeksi hoidosta.

Korruption vastustaminen toi puhtoisen poliitikon maineessa olleelle Nemtsoville myös runsaasti poliittisia vihollisia. Huhujen mukaan Nemtsov kaatoi usean korkea-arvoisen päättäjän uran toimiessaan Jaroslavin alueparlamentissa.

”Ainoa täysin selvä asia Nemtsovin tapauksessa on se, että se vie venäläistä yhteiskuntaa jälleen yhden askeleen eteenpäin vaarallisella kehitysuralla”, Bovt kommentoi.

”Mikä pahinta, tämä näyttää olevan vasta alkua. Pohjalle on vielä pitkä matka.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)