Verkkouutiset

USA teloitti kuusi Hitlerin vakoojaa ja hautasi heidät salaa metsään – myöhemmin löytyi outo muistomerkki

Yhdysvaltojen viranomaiset eivät vieläkään suostu kertomaan natsimuistomerkin tarkkaa säilytyspaikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joukko sähkölaitoksen työntekijöitä törmäsi vuonna 2006 Washingtonin lounaisosassa sijaitsevalla metsäisellä Blue Plainsin alueella erikoiseen näkyyn. Nurmisesta maasta törrötti suuri graniittinen muistolaatta, jossa oli kuusi saksalaista nimeä.

– 8. päivänä elokuuta 1942 teloitettujen Saksan Abwehrin agenttien muistoksi, laatassa todetaan.

Lahjoittajaksi mainitaan N.S.W.P.P.

Asiaa selvittäneen Washington Postin mukaan julkisuudessa täysin vaille huomiota jääneen löydön takana on mielenkiintoinen pala toisen maailmansodan historiaa ja myöhempää salailua.

Natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler halusi näyttää Yhdysvalloille, ettei pitkä välimatka riitä suojaamaan amerikkalaisia saksalaisten hyökkäyksiltä. Kahdeksan agenttia päätettiin salakuljettaa kahdessa neljän hengen ryhmässä sukellusveneillä Yhdysvaltojen rannikolle. Miehillä oli mukanaan pommeja ja laatikkokaupalla dynamiittia.

Suunnitelmat menivät kuitenkin pieleen. New Yorkin lähistölle rantautunut ryhmä havaittiin melkein heti maihinnousun jälkeen. Agentit pääsivät pakoon, mutta heidän varusteensa jäivät rannalle.

Onnettomalla alulla ei ollut suurta merkitystä. Ryhmän johtaja George John Dasch oli yhdessä toisen agentin kanssa päättänyt loikata ja paljastaa koko suunnitelman amerikkalaisille.

Paljastus FBI:lle ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Liittovaltion poliisin pahamaineinen johtaja J. Edgar Hoover haistoi ainutlaatuisen tilaisuuden, vangitsi kaikki kahdeksan natsivakoojaa ja otti kunnian heidän suunnitelmansa paljastamisesta.

Tapaus nostatti myrskyn. Satoja Yhdysvalloissa asuvia saksalaisia pidätettiin ja oikeusministeriö kielsi saksalaiset ja italialaiset parturit ja tarjoilijat Washingtonista.

Silloinen presidentti Franklin Roosevelt määräsi saksalaisvakoojat tuomittaviksi salaiseen sotilastuomioistuimeen. Kaikki kahdeksan tuomittiin, mutta rangaistus jätettiin presidentin käsiin.

Roosevelt määräsi kuusi agenteista sähkötuoliin Dasch ja toinen vakooja passitettiin vankeuteen. Heidät karkotettiin sodan jälkeen.

Teloitukset alkoivat puolilta päivin elokuun 8. päivänä 1942. Tuntia myöhemmin kaikki olivat kuolleita. Kolmen päivän päästä miesten ruumiit haudattiin salassa Washingtonin Blue Plainsin metsään.

Kätketyt ruumiit

Puistoviraston työntekijä Jim Rosenstock sai kuulla muistolaatasta vuonna 2006. Hän on tutkinut asiaa sen jälkeen.

Rosenstockin mukaan valtion maalle asetetun laatan merkintä N.S.W.P.P viittaa Yhdysvaltojen natsipuolueeseen. Se tunnettiin vuodesta 1967 alkaen nimellä Kansallissosialistinen valkoisten puolue.

Rosenstock uskoo, että yli satakiloinen kivi on viety metsään joskus 1970-luvulla, hieman ennen puolueen asteittaista hajoamista. Vaikka tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, voidaan sanoa varmuudella, että muistomerkki ehti olla paikalla kymmeniä vuosia ennen kuin se löydettiin.

Natsimuistomerkistä muodostui ongelma viranomaisille. Se saatiin poistettua vasta kun varmistui, ettei sen alla ollut agenttien ruumiita. Niiden varmaa sijaintia ei nykyään tiedä ehkä kukaan. Vanhoissa kartoissa on useita eri sijainteja.

– Paikka on hieman hämmentävä. Varmaankin tarkoituksella, Rosenstock sanoo.

Hän epäilee, ettei agenttien ruumiiden haluttu löytyvän.

Laatta poistettiin lopulta paikaltaan vasta vuonna 2010 ja vietiin varastoon jonnekin päin Marylandia. Tarkka sijainti on salaisuus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)