Verkkouutiset

Naton Stoltenberg: Emme ole varmoja Ukrainan separatisteista – ”on oltava vahva”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on huolissaan Ukrainan tilanteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Emme ole varmoja heidän aikeistaan, mutta tunnemme heidän (sotilaalliset) kykynsä”, Jens Stoltenberg totesi Itä-Ukrainan separatisteista amerikkalaisen Politicon uuden Eurooppaan keskittyvän uutissivuston lanseeraustilaisuudessa torstaina.

Stoltenbergin lausunto heijasteli Yhdysvaltojen ulkoministeriön hiljattain julkistamia tiedustelutietoja. Niiden perusteella Venäjä on koonnut valtavat määrät joukkoja sekä Ukrainaan että Ukrainan rajalle ja jatkanut separatistien aseistamista ja kouluttamista Minskin toisesta tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Stoltenberg sanoi Venäjän syöttävän Itä-Ukrainaan jatkuvasti kehittyneitä asejärjestelmiä, kuten panssarivaunuja, lennokkeja ja ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä.

”Vaadin Venäjää vetämään kaikki joukkonsa Ukrainasta”, Stoltenberg totesi.

Hänen mukaansa sota voidaan välttää vain noudattamalla Minskin tulitaukosopimusta.

Ei mitään uutta

Stoltenberg korosti Naton olevan edelleen ”maailman menestynein ja vahvin puolustusliitto”. Hän myös huomautti, ettei Venäjän uhkassa ole mitään uutta.

Stoltenbergin mukaan Venäjän järjesti ennen Ukrainaa sotilaallisia väliintuloja myös Moldovassa ja Georgiassa.

”Venäjä on myös kasvattanut tasaisesti sotilaallisia kykyjään viimeisen seitsemän vuoden aikana kasvattamalla menoja, ostamalla uutta kalustoa ja kouluttamalla joukkojaan”, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg totesi Naton lisänneen merkittävästi myös omien joukkojensa määrää Keski-Euroopassa. Hänen mukaansa voima auttaa neuvottelemaan Venäjän kanssa.

”Heidän kanssaan toimiessaan on oltava vahva”, Stoltenberg sanoi.

Hän kertoi oppineensa ja Norjan pääministerinä toimiessaan, että Vladimir Putin keskittyy asiaan, mutta vastaa parhaiten itsevarmuuteen ja päättäväisyyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)