Verkkouutiset

Naton ex-komentaja: Ukraina odottaa Venäjän hyökkäystä 60 päivän sisällä

Ukrainan armeijalta puuttuu elintärkeää kalustoa, entinen Nato-joukkojen komentaja kenraali Wesley Clark sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kenraali (evp.) Wesley Clark summaa Atlantic Councilin julkaisemassa raportissaan Ukrainan tilannetta selvittäneen sotilasasiantuntijaryhmän löydöksiä.

Ryhmään kuuluu Clarkin lisäksi entinen Yhdysvaltojen sotilastiedustelun päällikkö kenraaliluutnantti (evp.) Patrick Hughes ja entinen Yhdysvaltojen armeijan hankinta-, tutkimus- ja kehitysjohtaja kenraaliluutnantti (evp.) John Caldwell.

Clark toteaa kirjoituksessaan, että Ukrainassa käydään raskasta hybridisotaa, jollaista ei ole nähty aiemmin.

”Toista väittävästä poliittisesta keskustelusta ja mediaväitteistä huolimatta Ukrainan konflikti ei ole ukrainalaisten separatistien ajama sisällissota”, Clark kirjoittaa.

”Kyse on Kremlin ohjaamasta, rahoittamasta ja varustamasta sodankäynnistä, jossa hyväksikäytetään myös osan Donbassin alueen väestöstä tuntemaa tyytymättömyyttä”, hän toteaa.

Clarkin ryhmän analyysi perustuu keskusteluihin korkea-arvoisten siviili- ja sotilashenkilöiden kanssa. Heidän joukossaan oli muun muassa Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, Yhdysvaltojen Ukrainan suurlähettiläs Geoffrey Pyatt, useita ukrainalaisia ministereitä, parlamenttiedustajia ja sekä rintamalla että Kiovassa toimivaa sotilasjohtoa.

Clarkin mukaan venäläisten ohjaamat separatistijoukot ovat vallanneet lisää alaa molempien Minskin tulitaukosopimusten jälkeen. Hänen mukaansa Ukrainan armeija odottaa Venäjän hyökkäystä 60 päivän sisällä.

”Tämä arvio perustuu maantieteellisten olojen sanelemiin välttämättömyyksiin, venäläisten toimintamalleihin ja arvioon venäläisten toimista, lausunnoista ja Vladimir Putinin tähänastisesta käytöksestä”, Clark toteaa.

Vakavia puutteita

Clarkin ryhmä arvioi Ukrainan hyödyntävän sotilaallisia resurssejaan kattavasti. Ne ovat kuitenkin täysin riittämättömiä vahvempaa vihollista vastaan.

Clarkin mukaan Itä-Ukrainassa operoi jopa 9 000 venäläistä sotilasta ja noin 35 000 separatistitaistelijaa. Joukoilla on lisäksi käytettävissään 400 panssarivaunua ja 700 tykkiä ja raketinheitintä. Tämän lisäksi Ukrainan rajalla on noin 50 000 venäläistä sotilasta ja Krimin niemimaalla toiset 50 000.

Clarkin ryhmä allekirjoittaa jo pitkään uutisoidut puheet Venäjän Ukrainassa käyttämistä kehittyneistä asejärjestelmistä. Clark toteaa kirjoituksessaan, että vaikka ukrainalaiset pärjäävätkin Donbassin alueella operoiville militanteille, ei heistä ole vastusta Venäjän armeijan sotilaille.

Hän listaa viisi olennaista avainkykyä, jotka Ukrainan armeijalta puuttuvat.

Ne ovat modernit viestintälaitteet, kehittyneet panssarintorjunta-aseet, yönäkölaitteet, nykyaikaiset tarkkuuskiväärit ja vastatykistötutkat.

Clarkin mukaan venäläisjoukot kykenevät tällä hetkellä estämään ukrainalaisten viestinnän ja häiritsemään tehokkaasti myös heidän käyttämiään navigointilaitteistoja. Lisäksi monet alueella toimivista panssarivaunuista ovat käytännössä immuuneja ukrainalaisten aseille eikä Ukrainalla ole myöskään riittävää kykyä vastatykistötoimintaan. Pimeänäkölaitteiden puute tarkoittaa, ettei Ukraina kykene vastaamaan venäläisten panssareiden ja tarkka-ampujien harjoittamaan toimintaan öisin.

Clarkin ryhmä arvioi, ettei Ukraina kykene puolustautumaan yksin. Raportin mukaan Ukraina tarvitsee välittömästi sotilaallista apua, jolla paikataan sen asevoimien puutteet. Lisäksi Ukrainalle olisi toimitettava tiedustelutietoja vihollisjoukkojen liikkeistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)