Verkkouutiset

Entä jos Venäjä pidättäisi 12 virolaista rajavartijaa? Naton pääsihteeri vastaa

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Georgia on polulla, joka vie kohti Nato-jäsenyyttä. Ukrainan jäsenyyttä arvioidaan, kun sen aika tulee.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisviranomaiset pidättivät syksyllä virolaisen Eston Kohverin. Virolaisten mukaan maan turvallisuuspalvelussa työskennellyt Kohver kaapattiin Viron puolelta. Venäläisten mukaan Kohver oli taas tullut luvatta Venäjän puolelle rajaa ja sekaantunut laittomuuksiin. Hän on edelleen pidätettynä Venäjällä.

Naton pääsihteeriltä Jens Stoltenbergilta kysyttiin kanadalaisen Maclean’s -lehden haastattelussa, soveltaisiko Nato Pohjois-Atlantin sopimuksen 5. artiklaa, jos Venäjä pidättäisikin yhden virolaisen viranomaisen sijasta tusinan.

Naton 5. artikla koskee turvatakuita. Sen nojalla hyökkäystä yhtä jäsenvaltiota vastaan käsitellään hyökkäyksenä kaikkia jäseniä vastaan.

”Emme ole koskaan sanoneet, että ’jos he ryhtyvät toimeen x, ryhdymme toimeen y’. Viestimme on, että puolustamme kaikkia liittolaisiamme kaikkia uhkia vastaan. Laajennamme paraikaa kykyämme vahvistaa ja toimittaa joukkoja hyvin lyhyellä varoitusajalla”, Stoltenberg vastasi.

”Meillä on vastineena enemmän joukkoja kentällä, enemmän koneita ilmassa ja enemmän laivoja merellä. Meillä on uusia komentoyksikköjä, joita perustetaan kaikkiin itäisiin liittolaismaihin. Kaikki tämä lisää valmiuttamme ja kykyämme toimittaa vahvistuksia, ryhtyä vastatoimiin ja olla paikalla, mikäli sille on tarvetta”, Stoltenberg jatkoi.

Naton ovet ovat auki

Stoltenberg otti haastattelussa kantaa myös Venäjän suuresti kritisoimaan Naton laajentumiseen Itä-Euroopassa. Hänen mukaansa Naton avoimien ovien politiikka, joka tarkoittaa, että kuka tahansa voi hakea sen jäsenyyttä, on ollut menestys Euroopan rauhan kannalta.

”Teemme huomattavaa yhteistyötä Georgian kanssa. Perustamme koulutuskeskusta ja työskentelemme Georgian kanssa viedäksemme heitä eteenpäin polulla kohti jäsenyyttä”, Stoltenberg totesi Georgian mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Stoltenberg ei ollut halukas spekuloimaan sillä, kuinka todennäköinen Ukrainan Nato-jäsenyys on.

”He hakivat jäsenyyttä joitakin vuosia sitten. Kunnioitan sitä. Sitten he päättivät olla liittoutumattomia. Nyt he ovat aloittaneet uudistusprosessin, jolla tähdätään jäsenyyteen myöhemmin. Arvioimme hakemuksen, jos ja kun he sellaisen esittävät”, Stoltenberg sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)