Verkkouutiset

Näin Venäjä käsitellään USA:n uudessa sotilasstrategiassa: ”normeja haastava revisionistinen valtio”

Yhdysvaltojen uudessa sotilasstrategiassa arvioidaan, että maan asevoimat joutuvat jatkossa osallistumaan pitkäkestoisiin konflikteihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat on julkaissut uuden kansallisen sotilasstrategiansa. Strategiasuunnitelmassa käsitellään tulevaisuuden uhkakuvia ja sitä, kuinka Yhdysvaltojen tulee mukautua ja vastata niihin.

”Nykyinen turvallisuusympäristö on arvaamattomin, jonka olen nähnyt 40-vuotisen asepalvelukseni aikana”, Yhdysvaltojen puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin E. Dempsey toteaa strategian esipuheessa.

Hänen mukaansa levottomuudet ovat lisääntyneet merkittävästi ja myös osa Yhdysvaltojen sotilaallisesta etumatkasta on alkanut murentua siitä, kun edellinen sotilasstrategia julkaistiin neljä vuotta sitten.

”Tulevaisuuden konfliktit syttyvät nopeammin, kestävät kauemmin ja tapahtuvat teknisesti aiempaa haastavammalla taistelukentällä”, Dempsey kirjoittaa.

Raportin alussa todetaan tiivistetysti, että vuoden 2015 sotilasstrategiassa käsitellään sekä vastaamista ”kansainvälisiä normeja haastavien revisionististen valtioiden” että ”väkivaltaisten äärijärjestöjen” toimiin.

Ensimmäisellä näistä viitataan vahvasti Venäjään ja toisella Irakissa ja Syyriassa toimivaan ISIS-terroristijärjestöön.

Venäjä vaarantaa alueellisen turvallisuuden

Venäjän osalta asiakirjassa todetaan, että se on osallistunut kansainväliseen yhteistyöhön valikoiduilla alueilla kuten huumeiden ja terrorismin vastaisessa työssä. Venäjän toimet sen omassa lähiympäristössä eivät kuitenkaan saa kiitosta Yhdysvalloilta. Asiakirjassa kritisoidaan voimakkaasti etenkin Venäjän toimia Ukrainassa.

”Se (Venäjä) on kuitenkin näyttänyt toistuvasti, ettei se kunnioita naapurimaidensa koskemattomuutta ja että se on valmis käyttämään voimakeinoja saavuttaakseen päämääränsä”, asiakirjassa sanotaan.

Strategiapaperin mukaan sekä Venäjän suorat että välikäsien kautta suorittamat sotilastoimet heikentävät alueellista turvallisuutta. Asiakirjan hybridikonflikteja käsittelevässä osiossa käytetään esimerkkinä Venäjän toimia Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Yhdysvaltojen sotilasstrategiassa katsotaan, että Venäjä on rikkonut viimeaikaisilla toimillaan useita kansainvälisiä sopimuksia, joihin se on sitoutunut. Näihin kuuluvat Yhdysvaltojen sotilasstrategian mukaan muun muassa YK:n peruskirja, Helsingin päätösasiakirja (ETYK:n vuoden 1975 kokouksen päätösasiakirja), Nato-Venäjä -peruskirja, Budapestin sopimus ja keskimatkan ohjukset Euroopassa kieltänyt INF-sopimus.

Yhdysvaltojen sotilasstrategiassa vahvistetaan, että maa on sitoutunut Nato-kumppaniensa puolustamiseen.

”Nato antaa elintärkeät kollektiiviset turvatakuut ja se on strategisesti tärkeä konfliktien ehkäisemiseksi etenkin, kun otetaan huomioon Venäjän tuore aggressio sen reuna-alueilla”, asiakirjassa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)