Verkkouutiset

Näin 160-kiloinen opettaja muutti työlainsäädäntöä – lihavuus voikin olla vamma

EU-tuomioistuimen tuoreen ratkaisun mukaan lihavuus voi olla yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevan EU-direktiivin mukainen vamma, jonka perusteella työntekijää ei saa syrjiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-tuomioistuin käsitteli kesäkuussa tapausta, jossa pohdittiin liikalihavien oikeuksia työelämässä.

EU-tuomioistuimen käsittelemässä jutussa oli kyse irtisanomistapauksesta, jossa tanskalainen lastentarhanopettaja Karsten Kaltoft sai potkut Billundin kunnalta. Hänen ei katsottu voivan täyttää tehtäviään ylipainonsa vuoksi.

Kaltoft painoi irtisanomishetkellään liki 160 kiloa. Kunnan mukaan hän tarvitsi apua lasten kengännauhojen sitomisessa.

Kaltoft haastoi kunnan oikeuteen. Hänen mukaansa irtisanominen oli syrjivä ja laiton.

Tanskalainen tuomioistuin teki asiasta ennakkoratkaisupyynnön Euroopan unionin tuomioistuimelle.

Ennakkoratkaisupyynnössä kysyttiin muun muassa tuleeko lihavuutta kohdella yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevan EU-direktiivin mukaisena vammana.

Tuomioistuin antoi ratkaisunsa torstaina. Sen mukaan liikalihavuus voi olla uskonnon, uskomuksen, seksuaalisen suuntautumisen, iän tai vamman takia työsyrjinnän kieltävän direktiivin mukainen vamma.

EU-tuomioistuimen mukaan kansallisen tuomioistuimen on määriteltävä onko henkilön lihavuus tällainen vamma vai ei.

”Direktiivissä mainittu vamma tulee käsittää sellaisena rajoitteena, joka seuraa erityisesti pitkäaikaisista fyysisistä tai henkisistä vajavaisuuksista, jotka yhdessä erilaisten esteiden kanssa voivat haitata kyseisen henkilön täysipainoista osallistumista työelämään tasa-arvoisesti muiden työntekijöiden kanssa”, tuomioistuin ohjeistaa ratkaisussaan.

”Potkujen saaminen ei ollut reilua”

50-vuotias Kaltoft toteaa Guardianin haastattelussa olevansa hyvillään ratkaisusta.

”Tämä on voitto. Kesti kauan päästä tänne asti, ja meidän on vielä vietävä juttu paikalliseen tuomioistuimeen. Sain potkut, koska olin kunnanvaltuuston mielestä liian lihava. Toivottavasti tanskalainen tuomioistuin toteaa lopulta, ettei tämä ole oikein”, Kaltoft kommentoi.

Hän sanoo, ettei potkujen antaminen tällaisesta syystä ollut reilua.

”Olin jo ylipainoinen, kun sain työpaikan. Olen lihava. Se ei ole elämäntapavalinta – olen vain sellainen. Useimmat ylipainoiset ihmiset haluavat olla laihempia”, hän toteaa.

Guardianin mukaan työoikeuden asiantuntijat ovat seuranneet tapausta tarkasti. EU-tuomioistuimen ratkaisukäytäntö sitoo kansallisia tuomioistuimia.

Osborne Clark-asianajotoimiston työoikeuden asiantuntija Julian Hemming on sitä mieltä, että päätös on ongelmallinen yrityksille.

”Vaikkei EU-tuomioistuin pidäkään lihavuutta sellaisenaan vammana, voivat liikalihavat työntekijät silti syyttää yrityksiä syrjinnästä, jos heidän paino-ongelmansa täyttävät laissa mainitun ’vamman’ määritelmän”, Hemming sanoo.

Päätös voi lisätä yritysten taakkaa myös EU-kriittisen Business for Britain-järjestön mukaan. Järjestössä pelätään, että työnantajat joutuvat maksumiehiksi työntekijöiden lihoessa.

”Päätös on avannut varsinaisen Pandoran lippaan kaikille tämän maan työnantajille. Heidän täytyy tehdä muutoksia huonekaluihin ja oviin ja ottaa huomioon kaikki muukin, mitä todella suuret ihmiset tarvitsevat. Uskon tämän myös johtavan kitkaan liikalihavien ja muiden työntekijöiden välillä”, voimakasta ennaltaehkäisevää puuttumista liikalihavuuteen ajavan National Obesity Forumin tiedottaja Tam Fry puolestaan toteaa.

Britanniassa peräti joka neljäs aikuinen on liikalihava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)