Verkkouutiset

Näin Kanadan ampuja pääsi pääministerin oven taakse – ”parlamenttiin voi juosta sisään”

Kanadaa kuohuttanut ampumatapaus on saanut monet pohtimaan parlamenttitalon turvatoimien riittävyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

32-vuotiaaksi Michael Zehaf-Bibeauksi tunnistettu kanadalainen ampui keskiviikkona aamupäivällä Ottawan keskustassa sijaitsevaa sotamuistomerkkiä vartioinutta sotilasta, joka menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Kanadalaismedialle puhuneiden silminnäkijöiden mukaan ampuja juoksi seuraavaksi autolleen, kiihdytti lähellä sijaitsevalle parlamenttitalolle ja yksinkertaisesti marssi sisään rakennukseen.

Zehaf-Bibeaulla oli CBC:n mukaan pitkä rikoshistoria. Vahvistamattomien tietojen mukaan hän oli kääntynyt hiljattain Islamin uskoon ja suunnitteli matkaa Lähi-itään. Daily Mailin mukaan miehen katsottiin kuuluneen riskiryhmään ja hänen passinsa oli takavarikoitu.

Parlamenttitalon tapahtumista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Paikalla olleiden lehtimiesten ja parlamentin jäsenten mukaan rakennuksessa kuitenkin ammuskeltiin runsaasti ja virkavalta pääsi paikalle vasta kun ampuja oli jo syvällä rakennuksen sisällä.

Parlamentin 58-vuotias turvallisuuspäällikkö Kevin Vickers ampui lopulta hyökkääjän. Guardianin mukaan ampuja kaatui vain metrien päähän ovesta, jonka takana Kanadan pääministeri Stephen Harper oli hetkeä aiemmin keskustellut terrorismin uhkasta puolueensa edustajien kanssa.

Vickersistä on ehtinyt jo tulla kansallissankari Kanadassa. Twitterissä leviää kuvia hänestä kävelemässä parlamentin käytävällä vain hetki ampumisen jälkeen.

Turvatoimet puhuttavat

Lehtitietojen mukaan Zehaf-Bibeau liikkui käytännössä vapaasti parlamentin päärakennuksen käytävillä. Vain ovet erottivat ampujan ja sadat kokouksia pitäneet parlamentin jäsenet.

Erään parlamenttiryhmän edustajat rakensivat kokoushuoneensa ovelle barrikadin kuultuaan laukaukset.

Kanadalaisen CTV:n haastattelemat parlamenttiedustajat ilmaisivat huolensa hallintoalueen turvatoimista välikohtauksen jälkeen.

”Jos joku päättää, että hän haluaa tulla parlamenttitaloon, hän voi vain kävellä tänne, vetää aseensa esiin ja juosta sisään rakennukseen ennen kuin kukaan voi oikeastaan tehdä mitään”, parlamenttiedustaja Marc Garneau totesi.

Parlamenttiedustaja Dean Del Mastro puolestaan kertoi ottaneensa turvatoimet esiin jo aiemmin.

”Minulla ei ole mitään ongelmaa sen suhteen, kuinka nopeasti rakennuksen sisällä olevaan ampujaan reagoitiin, mutta on luonnollisesti hyvin huolestuttavaa, että hän pääsi sisälle Kanadan parlamenttitaloon”, Del Mastro sanoi.

CTV:lle puhuneiden parlamenttiedustajien mukaan hallinnon on löydettävä tasapaino turvatoimien ja avoimuuden välillä.

”On tärkeä muistaa, että kukkula (parlamenttialue) on uskomaton julkinen paikka, joka on avoin ihmisille. Sinne voi tulla vaikka pelaamaan jalkapalloa, osoittamaan mieltä, syömään lounasta tai joogaamaan”, parlamenttiedustaja Charlie Angus luonnehti.

Kanadan parlamentissa on koettu uhkaavina pidettyjä tilanteita varsin harvoin. Turvatoimet puhuttivat viimeksi vuonna 2009, kun joukko ympäristöaktivisteja onnistui kiipeämään kahden hallintorakennuksen katoille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)