Verkkouutiset

Mysteerivieras laskeutui Iraniin

Iranin pääkaupungin Teheranin lentokentälle tiistaina laskeutunut suihkukone kummeksuttaa Yhdysvalloissa, NY Times kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kone on rekisteröity Yhdysvaltoihin ja sen omistaa virallisesti amerikkalainen Bank of Utah -pankki.

Vierailu on herättänyt huomiota amerikkalaismediassa. Iraniin kohdistetut talouspakotteet ovat tehneet maasta käytännössä täysin suljetun amerikkalaisille yrityksille ja sijoittajille.

Tavallisesti lentokoneen vierailuun tulisi hakea lupa Yhdysvaltojen viranomaisilta. Prosessi on kuitenkin äärimmäisen hankala. Esimerkiksi jo pelkästään mysteerikoneen moottoreille tulisi hakea vientilupaa, koska ne on valmistettu Yhdysvalloissa.

Viranomaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa lehdistölle.

Tarkemmat tutkimukset koneen omistajasta ovat herättäneet yhä enemmän kysymyksiä.

“Meillä ei ole harmainta aavistusta siitä, miksi kone oli tuolla lentokentällä”, Koneen virallisen omistajan Bank of Utahin johtaja Brett King kommentoi tiedotusvälineille. Hänen mukaansa pankki hallinnoi konetta sijoittajille ja asiaa aiotaan tutkia tarkemmin. Yhdysvaltojen lainsäädännön mahdollistaman monimutkaisen trustijärjestelyn ansiosta koneen todellista omistajaa tuskin kuitenkaan saadaan selville.

Yhdysvaltojen siviili-ilmailuviraston FAA:n mukaan sillä ei ole mitään tietoa koneen omistavista sijoittajista tai siitä, kenen käytössä se on. Teheranin Mehrabadin lentokentän työntekijät ovat tyytyneet toteamaan koneen kuljettaneen “VIP-henkilöitä”.

Iranin YK-lähettilään tiedottajan Hamid Babaein mukaan Iranin viranomaisilla ei ole niin ikään mitään tietoa koneesta tai sen omistajasta.

Lentokonebongareilta saatujen tietojen perusteella sama amerikkalaiskone lähti Zurichin lentokentältä Sveitsistä tammikuun lopulla samoihin aikoihin kun Davosissa järjestettiin maailman talousfoorumin kokous. Kone on myös kuvattu matkalla Lontoosta Ghanaan viime lokakuussa.

“Se, että Yhdysvaltojen lipulla varustettu suihkukone on parkkeerattu Teheraniin päivänvalossa, puhuu sen puolesta, että lento on hyväksytty osana sallittua liikematkaa”, nimettömänä pysytellyt amerikkalaisviranomainen totesi. Hänen mukaansa kyse tuskin on salaisesta diplomaattisesta tehtävästä.

Yhdysvallat valvoo tiukasti Iraniin kohdistettujen pakotteiden noudattamista. Erityisesti pankkitoiminta on ankarassa syynissä, koska maa pyrkii puttumaan rahaliikenteeseen, jolla voidaan sen mukaan rahoittaa terrorismia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)