Muovi peittää maapallon ‒ uusi aikakausi luonnon historiassa

Tutkimuksen mukaan ihmisen tuottamalla muovimäärällä voisi kelmuttaa koko planeettamme.

  • LKS 20160123  NC026; A boy rests next to a garbage filled river in Manila on January 23, 2016. Plastic rubbish will outweigh fish in the oceans by 2050 unless the world takes drastic action to recycle the material, a report warned January 19, on the opening day of the annual gathering of the rich and powerful in the snow-clad Swiss ski resort of Davos. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NOEL CELIS

    Muovisaastetta on maapallon joka kolkassa, kertoo tutkimus.

    ()

Tiedossa on ollut, että ihmisten tuottama muovi on suuri ympäristöongelma, josta esimerkiksi valtameret kärsivät. Maailmassa tuotetaan muovia 300 miljoonaa tonnia vuodessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihminen on tuottanut toisen maailmansodan jälkeen niin paljon muovia, että sillä pystyisi kelmuttamaan koko maapallon, kertoo The Guardian.Tutkijoiden mukaan tieto on hälyttävä ja osoittaa, että ihmisen toiminta tuhoaa maapallon.

Tutkimuksen mukaan mikään planeettamme paikka ei ole säästynyt muovisaasteelta. Joka paikassa on vesisäiliöitä, muovipusseja, cd-levyjä, tupakantumppeja ja muita muoveja. Osa muoveista on hajonnut mikroskooppisen pieneksi, osa on isompina palasina.

Tutkimuksen pääkirjoittaja, professori Jan Zalasiewicz Leicesterin yliopistosta sanoo, että tutkimustulokset tulivat täytenä yllätyksenä. Hänen mukaansa on kyllä ollut tiedossa, että ihminen on tuottanut muovia valtavia määriä viimeisen 70 vuoden aikana. Yllättävää oli kuitenkin, miten muovi on päässyt kulkeutumaan maapallon joka kolkkaan.

‒ Muovia on löytynyt jopa valtamerten pohjasta ja pohjoisnavalta. Planeettamme ei voi hyvin, Zalasiewicz sanoo.

Kiinnostavaa tutkimuksessa on myös, että osan tutkijoista mukaan muovin leviäminen ympäristöön on aloittanut uuden geologisen kauden, jota he kutsuvat antroposeeniseksi. Edellinen kausi, holoseeninen kausi, alkoi noin 12 tuhatta vuotta sitten.

Zalasiewiczin mukaan muovin leviäminen luontoon on merkityksellisempää kuin olemme ymmärtäneetkään.

‒ Muovi peittää hiljalleen maapallon. Sitä on paitsi luonnossa nyt jo myös eläinten elimistöissä, Zalasiewicz sanoo.

Muovia on päätynyt myös eläinten ruokaketjuihin. Esimerkiksi linnut ruokkivat poikasiaan muovijätteellä. Linnut ja kilpikonnat tukehtuvat helposti syömäänsä muoviin.

‒ Ongelmana on, että muovi maatuu hitaasti. Se tulee olemaan ongelmamme vielä pitkään, Zalasiewicz sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.