Verkkouutiset

MS-tauti mahdollisesti yhteydessä yleiseen virukseen ja tupakointiin

MS-taudin eli multippeliskleroosin aiheuttajaa ei tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan geneettisestä alttiudesta ja ympäristötekijöistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella ympäristötekijöiden osalta selkein näyttö on Epstein-Barr-viruksesta ja tupakoinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuksessa tarkasteltiin 44 aikaisemman meta-analyysin aineistoja, jotka koostuivat 416 tutkimuksesta. Lopulta vain kolme meta-analyysia oli tarpeeksi suuria ja laadukkaita, jotta niiden tuloksia voi pitää luotettavina.

Näiden analyysien perusteella MS-tautiin sairastuvien veressä on tavallista enemmän merkkejä Epstein-Barr-virustartunnasta ja he ovat todennäköisemmin myös sairastaneet Epstein-Barrin aiheuttaman mononukleoosi-infektiotaudin. MS-taudin riski oli suurentunut myös tupakoitsijoilla, tulokset osoittivat.

Epstein-Barr-virus on erittäin yleinen ja melkein kaikki suomalaiset saavat sen jossain vaiheessa elämäänsä. Virus on yhdistetty MS-taudin riskiin aikaisemminkin. Myös D-vitamiinin vähyys saattaa altistaa sairastumiselle.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)