Verkkouutiset

”Ei enää elämän edellytyksiä” – ISIS:iä paetaan öisin pitkillä marsseilla miinakenttien halki

Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista paenneiden ihmisten mukaan Isis on riistänyt heiltä elämän perusedellytykset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irakin Mosulista on paennut entistä enemmän ihmisiä viime viikkojen aikana. Jotta ihmiset pääsisivät kurdien Peshmerga-joukkojen etulinjoille Pohjois-Irakissa, heidän pitää välttää Isis-jihadistit, kulkea varovasti miinakenttien läpi ja olla valmiina sukeltamaan suojaan kranaattien iskiessä maahan.

Miehille kiinni jääminen tarkoittaa rangaistusta, jos heillä käy tuuri – todennäköisesti heiltä kuitenkin lähtee henki, kertoo CNN reportaasissaan.

Turvaan päästessään moni on kävellyt jopa viisi tuntia. Aikuisten on kannettava nuoria lapsia. He saapuvat kurdien linjoille janoisina, nälkäisinä ja uupuneina.

Isistä pakenevat kävelevät mieluummin yöllä, koska lämpötila saattaa nousta päivällä jopa 45 celsiusasteeseen ja jihadistien tarkka-ampujat ovat suuri uhka.

Nimettömänä pysyttelevän entisen hoitajan mukaan pakenemisessa on riskinsä, mutta se on sen arvoista.

– Minä tulin tänne Isisin sortotoimien vuoksi. Pakenin, koska meiltä puuttui vettä ja ruokaa eikä Mosulissa ja sen lähialuilla ollut turvallista.

– Isis muodostuu tappajien ja varkaiden jengeistä. Mosulissa ei enää ole elämän perusedellytyksiä. Siellä ei ole sähköä, vettä eikä yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan.

Hänen mukaansa jokaista uhkaa teloitus sekä pienistä että suurista rikkomuksista.

Irakin hallituksen ja kurdien joukot ovat ottaneet viime viikkojen aikana hiljalleen haltuunsa alueita Mosulin ympäristöstä. Sen seurauksena yhä useampi ihminen on päättänyt paeta Mosulista ja sitä ympäröivistä kaupungeista ja kylistä.

Samaan aikaan Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma on tehnyt entistä enemmän ilmaiskuja jihadisteja vastaan. Yhdysvallat on lisäksi ilmoittanut, että se saattaa lähettää 500 sotilaan lisäjoukon tukeakseen Mosulin vapautusoperaatiota.

Isis valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin kesäkuussa 2014. Satojentuhansien asukkaiden odotetaan pakenevan, kun taistelu Mosulista lähitulevaisuudessa alkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)