Verkkouutiset

Moldovassa huolitaan Venäjästä – ”Ukraina opetti”

Moldovan parlamenttivaaleissa äänestetään ennen kaikkea maan geopoliittisesta asemasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Nämä vaalit oivat kriittiset ja elintärkeät maan tulevaisuudelle”, Moldovan pääministeri Iurie Leanca toteaa Financial Timesin haastattelussa.

”Haluammeko viedä maata eteenpäin”, hän kysyy.

Moldovassa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa. Pääministerin mukaan Ukraina on noussut suureksi vaaliteemaksi.

”Haluatteko eurooppalaisen valtion? Vai haluatteko epävakauden ja konfliktin valtion – kuten Ukrainassa”, Leanca kysyi hiljattain äänestäjiltä pienessä kylässä Romanian rajalla.

Pääministerin kampanjateemat kuvaavat hyvin Moldovan poliittista jakautumista. Vaaleissa on ennen kaikkea kyse suhteesta suureen itänaapuriin. Vanha kauppakumppani asetti hiljattain tuontipakotteita Moldovalaisille viinille, vihanneksille ja lihalle. Ne ovat maan tärkeimpiä vientituotteita.

”Ukraina on meille opetus”, Leanca totesi.

Lokakuussa tehdyn kyselyn mukaan 57 prosenttia moldovalaisista pitää Venäjää maan tärkeimpänä kauppakumppanina.

Transnistria huolestuttaa

Moskovalla on tiukka ote Moldovasta Transnistrian kautta.

Transnistria on Moldovan ja Ukrainan välisellä raja-alueella sijaitseva yksipuolisesti Moldovasta itsenäistynyt alue. Venäjällä on siellä vahva sotilaallinen läsnäolo.

Transnistrian hallinto on myös useaan otteeseen ilmaissut alueen haluavan liittyä Venäjään.

”Se on tietenkin suurin uhka Moldovan turvallisuudelle. Mikä voisi olla vaarallisempaa kuin se, että 10 prosenttia Moldovasta on separatistien, laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten joukkojen ja salakuljetusta harjoittavan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa”, Moldovan vastavakoiluviraston päällikkö Mihai Bãlan sanoi hiljattain.

Ukrainan turvallisuusneuvoston tiedottaja Andrei Lysenko kertoi syyskuussa Moldovan entiseltä sisäministeriltä George Cosovanilta saatuihin tietoihin viitaten, että maassa on havaittu niin kutsuttuja ”pieniä vihreitä miehiä”.

Nimitystä käytetään Venäjän etenkin Krimin niemimaalla ja Itä-Ukrainassa käyttämistä tunnuksettomista joukoista.

Lysenkon mukaan pienet vihreät miehet värväävät paikallisia nuoria kumoukselliseen toimintaan.

Etelä-Moldovasta uskotaan lähteneen ainakin 500 miestä koulutettavaksi Venäjälle Rostoviin ja Moskovaan. Lysenko totesi, että värvätyille opetetaan muun muassa aseiden käyttöä ja propagandataktiikkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)