Verkkouutiset

Arvostettu talouslehti pohtii Karjalan palauttamista Suomelle – ”Jos Venäjä hajoaisi…”

Arvostetun talouslehden The Economistin uusi nettisivusto pohtii, pitäisikö Karjala palauttaa Suomelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Economist julkaisi tällä viikolla uuden liitteensä The World If, joka käsittelee mahdollisia tulevia tapahtumakulkuja tai historiaa, jos jotain olisi mennyt toisin.

Yksi uuden julkaisun artikkeleista on nimeltään Jos Venäjä hajoaisi – vaara Putinin takana. Siinä pyritään vastaamaan kysymykseen, onko Venäjä vaarassa hajota.

Kirjoituksessa huomautetaan, että ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä yrittää puolustautua modernisoimiselta aggressiolla ja alueellisella laajentumisella, ja lopulta vaarantaa oman alueellisen yhtenäisyyteensä. Tsaarin Venäjän mureneminen kiihtyi, kun Nikolai II aloitti Japanin vastaisen sodan vuonna 1905 ja hävisi sen.

Neuvostoliiton hajoamisprosessi alkoi kirjoittajien mukaan siitä, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979.

”Vuonna 2011 Moskovan keskiluokka vaati kaduilla yhteiskunnan modernisointia. Vladimir Putinin vastaus on ollut väitettyjen maanpettureiden pidättäminen, Krimin anneksointi ja sodan aloittaminen Ukrainaa vastaan.”

The Economistin kirjoittajien mielestä ei ole kaukaa haettua ajatella, että Putinin Venäjän kohtalo on samanlainen kuin edelliskerroilla, kun modernisoinnin tarpeeseen on vastattu sodilla ja sisäänpäin käpertymisellä.

Tshetshenia itsenäistyy

Kirjoittajien mukaan edelliskerrallakaan Neuvostoliiton hajotessa disintegraation ei olisi tarvinnut pysähtyä Venäjän rajoihin. Silloinen presidentti Boris Jeltsin ratkaisi ongelman tekemällä Venäjästä federaation, jossa monille alueille luvattiin laaja itsehallinto. Putin käänsi federalismin päälaelleen ja teki Venäjästä tiukasti keskusjohtoisen valtion.

Paikallisten kuvernöörien tehtävä on ollut lähinnä hankkia kannatusta Putinille ja vastalahjaksi pikkupäälliköt ovat saaneet osansa öljytuloista. Esimerkkinä kerrotaan Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov, joka hoiti Putinille 99,7 prosentin kannatuksen edellisvaaleissa. Vastalahjaksi Kadyrov on saanut vapaat kädet ryöstää Tshetshenian kansaa ja soveltaa islamilaisia sääntöjä.

The Economistin artikkelissa arvioidaan, että Tshetshenia voisi olla yksi ensimmäisistä valtioista, jotka irtoavat Venäjästä, jos Putin joutuu lähtemään ja Venäjän rahat loppuvat. Hajoamisprosessi leviäisi naapuriin Dagestaniin ja muutkin alueet haluaisivat irrota heikosta keskushallinnosta.

Tatarstan, jonka enemmistö koostuu kahdesta miljoonasta islamilaisesta, etnisestä tataarista, voisi jälleen julistautua itsenäiseksi kaanikunnaksi. Alueella on vahva identiteetti, monipuolinen talous ja hyvin koulutettu eliitti.

Artikkelin mukaan Uralin alue voisi muodostaa itsenäisen tasavallan Jekaterinburgin ympärille, kuten alue yritti jo vuonna 1993. Siperia voisi itsenäistyä. Kiinan intresseissä ei olisi laajentua alueellisesti, mutta se voisi taloudellisesti ”kolonisoida” Siperian.

The Economist kuitenkin arvioi, että Venäjän hajoamisprosessi olisi lännelle painajainen siitä huolimatta, että venäläisten vainoharhoissa Yhdysvallat yrittää hajottaa valtiota.

Uhka tulee Venäjän ydinaseista. Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä Venäjä ja Yhdysvallat toimivat yhdessä kuljettaessaan ydinaseet pois Ukrainasta ja Kazakstanista. Budapestin sopimuksella taattiin Ukrainan alueellinen loukkaamattomuus.

Nyt Putin on rikkonut sopimuksen ja The Economistin mukaan Putin aukaisi itse valtionsa hajoamisen ”Pandoran lippaan”.

Karjala Suomelle?

”Jos Krim kuuluu ’historiallisesti’ Venäjälle kuten Putin on väittänyt, entä Kaliningrad, entinen Königsberg, alue jonka Saksa menetti Venäjälle toisen maailmansodan jälkeen? Eikö Itä-Karjalan [sic], jonka Suomi luovutti Neuvostoliitolle talvisodan jälkeen pitäisi palauttaa Suomelle ja Kuriilit Japanille?” artikkelissa kysytään.

Vakavampi vaara kirjoittajien mukaan on siinä, että Putin laittoi liikkeelle voimat, jotka ratsastavat sodalla ja nationalismilla. Ne ovat kirjoittajien mukaan kaaoksen ja epäjärjestyksen voimia toisin kuin imperialistinen laajeneminen, joka edellyttää kirjoittajien mielestä ”dynaamisuutta, resursseja ja visiota”.

”Itä-Ukrainasta on tullut rikollisten ja gangstereiden pesä. Ne eivät voi levittää Venäjän sivilisaatioita, mutta voivat levittää anarkiaa”.

The Economist pitää Putinin Venäjää hauraana.

– Ei Putinia, ei Venäjää, Venäjän presidentinkanslian apulaishenkilöstöpäällikkö Vjatsheslav Volodin sanoi artikkelin mukaan äskettäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)