Verkkouutiset

Merkel ja Obama yhtä mieltä Ukrainasta: ”Venäjä on vastuussa”

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ovat keskustelleet Ukrainan tilanteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olemme yhtä mieltä siitä – jos asiasta edes koskaan oli epäilystäkään – että Venäjä on vastuussa Itä-Ukrainan väkivaltaisuuksista”, presidentti Barack Obama totesi tiedotusvälineille käytyään perjantaina puhelinneuvottelun Angela Merkelin kanssa.

”Separatistit ovat venäläisten kouluttamia, aseistamia ja rahoittamia. Venäjä on loukannut Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta toistuvasti ja tahallisesti”, Obama linjasi.

Obama viittasi myös viime aikoina julkaistuihin kuvatodisteisiin Ukrainassa operoivista venäläisjoukoista.

Obaman mukaan Ukrainan presidentti Petro Poroshenko aikoo vierailla Yhdysvalloissa ensi kuussa.

Ukraina hamuaa Nato-jäsenyyttä

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk julisti perjantaina Ukrainan pyrkivän hakeutumaan Naton jäseneksi. Jatsenjuk kertoi hallituksen tehneen parlamentille lakialoitteen, joka sallisi Ukrainan hakea puolustusliiton jäsenyyttä.

Jatsenjukin mukaan Ukrainan tärkein ulkopoliittinen tavoite on liittyminen Euroopan unioniin.

Nato julkaisi perjantaina satelliittikuvia Ukrainassa operoivista venäläisjoukoista. Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen on tuominnut Venäjän toimet.

Rasmussen kutsui Venäjän toimintaa Ukrainan suvereniteetin ”röyhkeäksi loukkaukseksi”.

”Ontoista vastalauseista huolimatta on selvää, että Venäjän joukot ovat ylittäneet Ukrainan rajan”, Rasmussen kommentoi.

Venäjä on edelleen kiistänyt lähettäneensä joukkoja tai aseita Ukrainaan.

Presidentti Vladimir Putin vertasi perjantaina Luhanskin ja Donetskin separatistikaupunkien piiritystä toisen maailmansodan aikaiseen Leningradin natsi-piiritykseen.

Syksystä 1941 vuoden 1944 alkuun kestäneessä Saksan asevoimien piirityksessä kuoli yli 600 000 siviiliä. Heistä valtaosa menehtyi nälkään.

Putin vaati perjantaina Ukrainaa lopettamaan sotatoimet ja istumaan neuvottelupöytään separatistien kanssa. Venäjä katsoo Ukrainan olevan vastuussa maan itäosien tapahtumista.

Hakeeko Venäjä käytävää Krimille?

Ukrainan turvallisuusneuvoston mukaan venäläisten tukemat separatistijoukot etenivät perjantaina kohti Mariupolin strategisesti tärkeää satamakaupunkia.

Matkan varrella olevan Novoazovskin lähistöllä on taisteltu ankarasti. Turvallisuusneuvosto kertoi Twitterissä, että alueelle on siirretty separatistien ja venäläisten panssareita.

Naton asiantuntijat ovat uumoilleet, että Venäjä pyrkii kohti Mariupolia luodakseen maayhteyden Krimin niemimaalle.

Turvallisuusneuvoston mukaan myös Luhanskin alueelle virtaa venäläisjoukkoja.

Turvallisuusneuvoston julkaisemassa perjantain tilannekartassa lähes koko Luhanskin alueen ja Venäjän välinen raja on merkitty punaiseksi sen merkiksi, että alueella käydään rajakahakoita.

Lähteet: Democracy Now, NPR, BBC, Ukrainan turvallisuusneuvosto

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)