Verkkouutiset

Merkel riippuvainen vahvasta miehestä – napanuora Kreikkaan katkeamassa?

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ovat eri mieltä siitä, pitäisikö Kreikan erota eurosta vai ei, kertoo Der Spiegel.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan liittokanslerin ja Saksan kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtajalla Angela Merkelillä on edessään yksi uransa vaikeimmista kysymyksistä: pitäisikö Kreikan pysyä eurossa vai erota siitä.

Merkelin oma kanta on selvä – hän haluaisi Kreikan pysyvän eurossa, toisin kuin Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble. Schäublen mielestä on Euroopan edun mukaista, että Kreikka eroaa. Hän uskoo, että Eurooppa voi menestyä vain, jos kaikki pitävät säännöistä kiinni, ja jos Kreikka on valmis hyväksymään, että valtion saama luotto on riippuvainen siitä, että Kreikka kunnioittaa luoton antajien ehtoja.

Angela Merkel on periaatteessa samaa mieltä, mutta riskinä on, että Kreikan ero eurosta horjuttaisi kansainvälisiä talousmarkkinoita. Tällöin Merkel olisi tilanteessa, jossa hän näyttäisi typerältä jätettyään huomiotta EU:n perusperiaatteet ja priorisoituaan kansallisia etuja.

Vaikka Merkel on nyt johdossa, yli 30 vuotta parlamentin jäsenenä ollut Schäuble on tehnyt selväksi ettei aio nöyristellä ketään. Schäublen mielestä Kreikan eteen on tehty jo tarpeeksi myönnytyksiä ja suurin osa Merkelin strategiaan turhautuneen parlamentin jäsenistä on Schäublen kanssa samaa mieltä. Angela Merkelin tulee olemaan vaikea saada enemmistön kannatusta, jos Wolfgang Schäuble vastustaa häntä, joten periaatteessa Merkelin kohtalo on Schäublen käsissä.

Kun kävi ilmi, että Schäublea ei oltu kutsuttu Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan komission ja Euroopan keskuspankin eli niin kutsutun troikan kokoukseen, Schäublen puhemies Martin Jäger vähätteli loukkausta. Saksan hallituksen puhemies Steffen Seibert sen sijaan vakuutti, että ”liittokanslerilla ja valtiovarainministerillä on erinomainen työsuhde, joka on sekä ystävällinen että luotettava”. Onkin väitetty, että Merkelin ja Schäublen puhemiehet viettävät nykyään keskenään runsaasti aikaa koettaen keksiä keinoja peitellä esimiestensä erimielisyyksiä.

Erimielisyydet eivät kuitenkaan johdu siitä, että Angela Merkelillä ja Wolfgang Schäublella olisi eri käsitykset tilanteesta. Merkelin hallitus on tietoinen Kreikan ongelmien laajuudesta. Vuonna 2012 Kreikan esimerkiksi täytyi käyttää yli 17 prosenttia sen bruttokansantuotteesta eläkemaksuihin, eikä valtio silti suostu tekemään leikkauksia.

Niin Merkel kuin Schäublekaan ei usko, että Kreikan yritys yksityistää valtion omaisuutta tuottaa tulosta, ja molemmat ovat huolissaan, että epävakaa poliittinen tilanne karkottaa pois sijoittajia. Euroopan komission ennusteiden mukaan Kreikan talouskasvu laskee tänä vuonna 2,5 prosentista 0,5 prosenttiin.

Eri mieltä Angela Merkel ja Wolfgang Schäuble ovat sen sijaan mahdollisista seurauksista, mitä Kreikalle voi olla luvassa.

Viime viikolla Schäuble kävi Berliinissä tapaamassa Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakisia. Varoufakis kieltäytyi edelleen leikkaamasta eläkkeistä ja nostamasta arvonlisäveroa, sekä mainitsi jälleen kerran Kreikan toiveen, että se saisi velkansa anteeksi.

Schäuble totesi tapaamisen jälkeen, että on liian vanha jaksaakseen enää piiskata kuollutta hevosta. Hänen mukaansa Kreikka ei näytä mitään edistymisen merkkejä. Schäublen mielestä Kreikalla on mahdollisuus pelastua vain, jos valtiolla on realistinen mahdollisuus päästä takaisin jaloilleen. Hän haluaisi pelastaa euron, mutta ei maata, joka on valinnut elää toisten kustannuksella ja sitä kautta tehnyt hallaa omalle valuutalleen.

Wolfgang Schäublen mielestä Varoufakisin väsymätön toistelu Saksan vastuusta pitää EU kasassa on kiristystä, jolle hän ei suostu alistumaan.

Loppupeleissä Angela Merkeliä ja Wolfgang Schäublea erottaa heidän asemansa: Schäublen tehtävänä on pidellä kiinni naruista ja Merkelin tehtävänä on tarkastella koko kansainvälistä kenttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)