Yllättävä tieto maahanmuutosta – tämän moni arvioi väärin

Vastaajat kaikista tutkituista maista yliarvioivat järjestelmällisesti maahanmuuttajien määrän.

  • LKS 20160128 LKS 20151229 // LKS 20140831 Suomen passi ja kopio passista. ... Finnish passport and a copy of a passport. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

    Suomalaiset osasivat tutkimuksessa arvioida lähes oikein maahan muuttaneiden ulkomaalaisten määrän.

    ()

Kaikki, mitä luulit tietäväsi maahanmuutosta, on todennäköisesti väärin. Tai jos ei kaikki, niin ainakin numerot. Näin toteavat tutkijat John Sides ja Jack Citrin, jotka vertailivat maahanmuuttolukuja Yhdysvalloista, Euroopasta ja Australiasta. Tutkijat vertasivat kansalaisten arvioita ja todellisia lukuja ulkomailla syntyneiden väestöosuuksista eri maissa ja totesivat, etteivät luvut täsmää. Tuloksista raportoi World Economic Forum.

Jokaisessa tutkitussa maassa ihmiset yliarvioivat maahanmuuttajien määrän. Tilastojen mukaan ranskalaiset arvioivat eniten väärin: maassa on ulkomailla syntyneitä vain 10 prosenttia, vaikka vastaajat arvioivat heitä olevan jopa 25–30 prosenttia väestöstä.

Vähäväkisemmät maat, niin kuin Suomi ja Puola, arvioivat määrät lähestulkoon oikein. Molemmissa maissa väestöstä noin 5 prosenttia on maahanmuuttajia, ja vastaajien yleisimmät arviot olivat 5-10 prosenttia.

Eurooppalaiset maat pääasiassa yliarvioivat maahanmuuttajien määrän. Esimerkiksi Britanniassa ja Portugalissa maahanmuuttajia arvioitiin olevan 20–25 prosenttia väestöstä, kun tosiasiallinen määrä on 5-10 prosenttia. Yhdysvalloissa tutkimuksia tehtiin kaksi, ja vastaajien mukaan osuus olisi 25–30 prosenttia, vaikka luku on oikeasti 10–15 prosenttia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.