Verkkouutiset

Purkautuuko Schengenin sopimus? Maahanmuutto horjuttaa vapaata liikkuvuutta EU:ssa

Vapaan liikkuvuuden rajoittamista Euroopan unionin alueella vaativat äänet vahvistuvat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itävallan pääkaupungin Wienin laitamilla tehtiin torstaina karmaiseva löytö. Kuorma-auton tavaratilasta löydettiin jopa 50 ihmisen ruumiit. Parempaa elämää etsivät pakolaiset olivat tukehtuneet.

Perjantaina uutisoitiin kahden pakolaisveneen kaatuneen Libyan rannikolla. Uhriluvun pelätään nousevan useisiin satoihin.

Uutiset Wienin tragediasta saatiin samaan aikaan, kun EU:n ja Balkanin maiden johtajat tapasivat kaupungissa keskustellakseen pakolaiskriisin ratkaisemisesta.

”Emme voi jatkaa niin, että pidämme vain minuutin hiljaisen hetken aina kun ihmisiä kuolee”, EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini totesi torstaina Itävallassa EUObserverin mukaan.

Tilanteen ratkaiseminen on kuitenkin hankalaa, eikä Euroopan valtioiden välillä tunnu vallitsevan yksimielisyyttä siitä, mitä pakolaiskriisille tulisi tehdä.

Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni varoitti torstaina Corriera Della Seran haastattelussa, että pakolaiskriisi voidaan ratkaista vain koko Euroopan laajuisella yhteisellä lähestymistavalla. Hänen mielestään Etelä-Euroopan valtioiden saama kritiikki ei ole oikeutettua.

”Siirtolaiset tulevat Eurooppaan, eivät Italiaan, Kreikkaan, Saksaan tai Unkariin. Tällä menolla on riski siitä, että Schengenin sopimusta aletaan kyseenalaistaa ja joudumme palaamaan vanhoihin rajoihin”, Gentiloni arvioi.

EU:n henki

Välimeren yli Eurooppaan suuntautuvat massiiviset pakolaisvirrat ovat saaneet monet kyseenalaistamaan EU:n vapaan liikkuvuuden säädöksiä. Ongelmien ytimessä ovat rajamuodollisuudet 28 siihen kuuluvan eurooppalaisen valtion väliltä poistanut Schengenin sopimus sekä Dublinin asetus.

Asetuksen mukaan siirtolaisen tulisi hakea turvapaikkaa siinä EU-maassa, johon hän saapuu ensimmäisenä. Monet pyrkivät kuitenkin Etelä-Euroopan heikon sosiaaliturvan maista kohti paremman sosiaaliturvan Keski- ja Pohjois-Eurooppaa. Tämä on lisännyt EU-maiden välejä hiertävää muuttoliikennettä ja vahvistanut ensimmäisinä vastaanottajamaina usein oleviin Italiaan ja Kreikkaan kohdistuvaa kritiikkiä.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz totesi torstaina, että koko Dublinin asetuksella luotu järjestelmä uhkaa romahtaa.

”Mielestäni tarvitsemme nopean ratkaisun. Muuten maat alkavat ratkoa tilannetta yksin eivätkä enää noudata EU:n henkeä”, Kurz sanoi.

Hän ehdotti, että EU:n tulisi antaa pakolaisten hakea turvapaikkaa EU-alueelta kotimaistaan käsin.

Mikäli jonkinlaisia muutoksia saadaan aikaan, kohdistuvat ne mitä todennäköisimmin juurikin Dublinin sääntöihin eivätkä EU:n vapaisiin sisärajoihin.

EU-komission tiedottajan Natasha Bertaudin mukaan Dublinin järjestelmään aiotaan tehdä rakenteellisia muutoksia. Niihin kuuluu muun muassa turvapaikanhakijoiden jakamista EU-maiden kesken kriisitilanteissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)