Verkkouutiset

Profeetalliseksi sanotussa puheessa ennustettiin putinismi jo 1994

Viron presidentti Lennart Meri varoitti Venäjän imperialismin paluusta pian Neuvostoliiton kaaduttua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Eurooppa-asiantuntija, brittijournalisti Edward Lucas kirjoittaa Center for European Policyn katsauksessaan, miten itäeurooppalaisille ja aluetta seuraaville on lännen nykyinen hälytystila Venäjästä myös vähän kiusallista.

Lucas kertoo Viron silloisen presidentin Lennart Meren (1929-2006) ”profeetalliseksi puheeksi” nimittämästään katsauksesta Hampurissa 1994.

Siinä Lennart Meri varoitti Tsekin Vaclav Havelin, Liettuan Vytautas Landsbergisin ja vielä tuolloin myös kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin tavoin, että Venäjän imperialismi ja lännen lepyttely-yritykset tulevat takaisin.

Lennart Meren puhe 25.2.1994 Hampurissa löytyy tästä linkistä. Hän sanoi virolaisten kehittäneen muita vahvemman vaiston lähistön ongelmiin ja uhkiin, joita hän vertasi olemassa oleviksi, mutta tavalliselle ihmiselle näkymättömiksi tautibakteereiksi.

Meri sanoi maailman jo unohtamien pienten balttikansojen tosi asiassa aiheuttaneen suuren ja mahtavan neuvostovaltion romahduksen.

– Haluan kertoa teille avoimesti, kuten kaupungintalomme vanha elämänohje (”Pelkää Jumalaa, kerro totuus, tee oikeutta, äläkä pelkää ketään”) minulta vaatii, että kansani ja minä seuraamme tietyllä huolestuneisuudella, miten vähän länsi ymmärtää mitä Venäjän lakeuksilla parhaillaan kuohuu, Lennart Meri sanoi.

Hänen mukaansa Neuvostoliiton hajoamisen triumfi toi länteen toiveajattelun riskin. Presidentti totesi epämukavan tuntemuksen olevan, että tavoitteesta oli vain etäännytty. Hän oli kauhuissaan, että länsi pyysi Venäjän joukkoja ja tankkeja Sarajevoon.

– Kysykäämme itseltämme: onko mahdollista että itse ratkaisemattomien vaikeimpien etnisten ja eettisten ongelmien kanssa kamppailevaan valtioon pitäisi luottaa välittäjänä ja rauhantekijänä muissa valtioissa, joilla on etnisiä ongelmia, Lennart Meri sanoi. Hän esitteli Moskovan muistiota mahdollisista ”muista toimista” alueella.

– Meillä virolaisilla – muiden pienempien kansojen tavoin – on ollut katkeria kokemuksia lähihistoriassamme siitä, mitä nuo toimet voivat olla.

Lennart Meri sanoi pelkäävänsä, että jälleen kerran irrationalismi pääsee irti Venäjän ulkopolitiikassa ja poliittisessa filosofiassa. Hän kertoi johtavista venäläispoliitikoista, jotka edelleen puhuivat Baltian maiden liittyneen aikanaan Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti ja katsoivat Venäjän olevan muita ylempänä.

Lennart Meren toinen silmätikku oli läntinen appeasement, lepyttely.

– Tällä lähestysmistavalla tulee tahtomattaan kumppaniksi Venäjän imperialistisille voimille, jotka uskovat voivansa ratkaista maansa valtavat ongelmat laajentumalla ulospäin ja uhkaamalla naapureitaan.

Meren mukaan entisen itäblokin maat omilleen jättämällä ne jätetään Moskovan uusimperialistisen ruokahalun armoille, ja ”hinta voi olla liian kova, jopa koko Euroopalle”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)