Verkkouutiset

Leninin ruumis pysyy balsamoituna Punaisella torilla – syy taustalla on aavemainen

Neuvostovaltion tieteen uskottiin herättävän johtajan jonain päivänä kuolleista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton perustajahahmo V. I. Leninin (1870-1924) balsamoitu ruumis on ollut Moskovan Punaisella torilla mausoleumissa hänen kuolemastaan asti. Verkkouutiset uutisoi tästä avautuvassa jutussaan Mihail Zygarin kirjassa Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia kerrotuista viime vuosikymmenien syistä, joiden vuoksi neuvostojohtajaa ei ole koskaan saatu haudan lepoon.

Ruumiin säilömiseen ja korjailuun on käytetty omaisuuksia. Sitä varten oli aikanaan oma instituutti. Ylläpito maksaa yhä vuosittain lähes 200 000 euroa.

New York Timesissa kirjoittavan A. M. Gittlitzin mukaan alkuperäiset syyt säilyttää ruumis mahdollisimman hyvin poikkeavat myöhemmistä.

Neuvosto-Venäjän synnyn aikaan keskeisiä vaikuttajia ja Leninin aiempi kilpailija oli Alexander Bogdanov. Hän oli nerona pidetty lääkäri ja futuristi, joka utopistisessa Punainen tähti -tieteisromaanissaan kirjoitti kommunistisesta ihanneyhteiskunnasta Marsissa. Siellä kaikki olisi yhteistä ja ihmisistä olisi tehty kuolemattomia.

Maksim Gorkin ja Anatoli Lunatsharskin kanssa Bogdanov esitti jumalanrakennus-nimistä ohjelmaa. Ortodoksisen kirkon rituaalit ja myytit korvattaisiin ateistisella uskolla. Gorki fanitti tieteellis-mystistä kosmismi-filosofiaa, joka halusi avaruustutkimusta ja ihmisen kuolemattomuutta.

– Kun Lenin kuoli neljä vuotta Wellsin (poliittisen scifin kehittäjä H.G. Wellsin) tapaamisen jälkeen, futuristirunoilija Vladimir Majakovskin säkeestä ’Lenin eli, Lenin elää ikuisesti’ ei tullut vain valtion slogan vaan myös tieteellinen tavoite. Nämä biokosmisti-immortalistit, kuten heidät tunnettiin, uskoivat sosialististen tiedemiesten vapaana kapitalistisen voiton motiivista löytävän keinon voittaa kuolema ja tuoda heidän toverinsa takaisin. Leninin ruumis pysyy balsamoituna tätä tarkoitusta varten, Gittlitz toteaa New York Timesissa.

Päätöksen Leninin balsamoinnista 1924 teki Josif Stalin, joka ryhtyi luomaan leninismistä uutta ”uskontoa”.

Alexander Bogdanov perusti 1926 neuvostovaltioon verensiirtoinstituutin, jonka ajatus oli valtava kollektiivinen verenvaihto, jolla ihmisistä saataisiin kuolemattomia. Hän kuoli 1928 testatessaan itse verenvaihtoa sairaan opiskelijan kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)