Verkkouutiset

Lasereita ja raidetykkejä: tällainen on tulevaisuuden sotalaiva

Britannian puolustusministeriön projekti paljastaa millaisiksi sotalaivat voivat kehittyä lähivuosikymmeninä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian puolustusministeriön Startpoint-hankkeessa pohditaan mitä ominaisuuksia tulevaisuuden sotalaivoissa voisi olla.

Projektiin on osallistunut joukko asiantuntijoita puolustusalan yrityksistä ja brittilaivastosta. Sen lopputulos on Dreadnought 2050 -konseptialus, jonka CNN esittelee tässä jutussaan.

Alus on nimetty kuuluisan 1900-luvun brittialuksen HMS Dreadnoughtin mukaan. Raskas taistelulaiva mullisti aikanaan merisodankäynnin ja koko alusluokka nimettiin sen mukaan.

Dreadnought 2050 -suunnitelman konseptialusta ei valmistettaisi teräksestä vaan todella vahvasta akryylimuovista. Erittäin matala ja häiveteknologiaa hyödyntävä alus ei myöskään tarvitsisi perinteisiä mastoja vaan tietoliikenne hoituisi tarvittaessa taivaalle nousevan lasereilla aseistetun lennokin kautta.

Lasereiden lisäksi tulevaisuuden sotalaivan aseistukseen kuuluisi myös muun muassa sähkömagneettinen raidetykki ja superkavitaatiota hyödyntäviä erittäin nopeita torpedoja. Alus kykenisi myös valmistamaan itse tarvitsemiaan lennokkeja ja miehittämättömiä vesialuksia 3D-printtereitä hyödyntäen. Aluksen komentosiltaa hallitsisi valtava kolmiulotteinen hologramminäyttö taistelukentästä.

Brittilaivaston mukaan aluksen komentojärjestelmien modernisointi ja automaatio tarkoittaisi, että se tulisi toimeen vain noin 50 hengen miehistöllä.

Vaikka monet tulevaisuuden aluksen kaavailluista ominaisuuksista voivatkin vaikuttaa siltä, että ne kuuluisivat lähinnä tieteiselokuviin, on etenkin sen asejärjestelmiä jo joko koekäytössä tai jopa palveluksessa.

Yhdysvaltojen laivasto on kehittänyt sähkömagneettista raidetykkiä jo pitkään ja koeversioita on asennettu myös testialukseen. Myös laseraseita käytetään ja kehitetään nykyisin runsaasti ympäri maailmaa. Superkavitaatiota hyödyntäviä torpedoja taas löytyy nykyisin ainakin Venäjän laivaston arsenaalista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)