Verkkouutiset

”Lännen pelokkaat puheet ovat yhtä häpeällisiä kuin Venäjän propaganda”

Venäläinen ihmisoikeusaktivisti ja entinen shakin maailmanmestari Garri Kasparov toivoo Länneltä selvää vastausta Ukrainan tilanteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Garri Kasparovin mukaan Lännessä ei osata löytää oikeita sanoja Ukrainan kriisin käsittelyyn.

”Vapaan maailman johtajat yrittävät epätoivoisesti etsiä sellaista terminologiaa, joka päästäisi heidät vapaaksi moraalisesta velvoitteesta suojella Ukrainaa”, Gasparov kirjoittaa Time-lehden kolumnissaan.

Gasparov muistuttaa, kuinka Krimin miehitystä ja liittämistä Venäjään ei kohdeltu valloituksena vaan pikemminkin ”vastustamattomana maahantulona”. Raivo lennon MH17 alas ampumisesta on puolestaan Kasparovin mukaan kääntynyt pelkäksi kohteliaaksi keskusteluksi siitä, pitäisikö tapausta tutkia rikoksena, sotarikoksena vai ei kumpanakaan näistä.

”Nämä Berliinistä ja Washingtonista kumpuavat pelokkaat puheet ovat yhtä häpeällisiä ja jopa vielä vaarallisempia kuin Vladimir Putinin hallinnon tuottama propaganda”, hän toteaa.

Kasparovin mielestä Ukrainan kriisi halutaan käsittää paikallisena ongelmana. Hän syyttää Euroopan ja Yhdysvaltojen johtoa Venäjän myötäilystä.

Kasparov nostaa esimerkiksi Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon ja Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman viikonloppuisen tapaamisen. Hänen mukaansa Obaman retoriikka oli suorastaan koomista.

”Tavanomaiset lupaukset ’kansainvälisen yhteisön laittamisesta asialle’ olivat jo tarpeeksi huonoja puoli vuotta sitten. On silkkaa parodiaa kuulla niitä uudestaan samalla, kun venäläiset joukot valtaavat ukrainalaisia kaupunkeja.”

Kasparovin mukaan Obaman toistuvat puheet siitä, ettei Ukrainan tilanteeseen ole sotilaallista ratkaisua kuullostavat yhä harhaisemmilta.

”Hukkuvaa miestä ei ehdi opettaa uimaan”

Kasparovin mielestä Länsi on reagoinut presidentti Vladimir Putinin aggressiivisiin toimiin, mutta aina pari askelta jäljessä. Hänen mukaansa länsimaat ovat hukanneet potentiaaliaan hitailla reaktioillaan.

Esimerkiksi kovilla talouspakotteilla olisi Kasparovin mukaan voitu saavuttaa paljon parempi tulos, jos niitä olisi asetettu jo silloin, kun Venäjä alkoi hamuta Krimiä alkuvuodesta.

”Puolustuskaluston toimittaminen huhtikuussa ja toukokuussa olisi estänyt nyt käynnissä olevan invaasion tai ainakin saanut siitä huomattavasti kalliimman. Tämä olisi taas tehnyt venäläisten yleisestä mielipiteestä tekijän Kremlin päätöksentekoprosessissa paljon aikaisemmin.”

Kasparovin mielestä on ironista, kuinka Putinin vertaaminen Natsi-Saksan johtajaan Adolf Hitleriin on muuttunut skandaalista kliseeksi.

”Putin tulee saamaan lisää tukea niin kauan, kun kaikki on helppoa ja hän kulkee voitosta voittoon ilman vastarintaa.”

Kasparov vaatii Nato-maita järjestämään sotilaallista apua Ukrainaan. Vaikka maajoukkoja ei vielä lähetettäisikään, on aseiden toimittaminen Kasparovin mielestä välttämätöntä.

”Jos Nato-maat kieltäytyvät lähettämästä aseita Ukrainaan, on se jälleen yksi vihreä valo Putinille.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)