Verkkouutiset

Liettuan ex-johtaja: Venäjä voittaa aina ne, jotka sallivat sen

Bolsevikkityyliset koston voimat saivat historiallisen liettualaishahmon mukaan vallan Venäjällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vytautas Landsbergis toimi Liettuan valtionpäämiehenä vuosina 1990-92. Tuolloin itsenäisyytensä takaisin saaneen maan johtaja on nyt 83-vuotias. Häntä on haastatellut Radio Free Europe.

Liettuan valmistauduttua 1990 julistamaan itsenäisyytensä Neuvostoliitto ilmoitti antavansa maalle laskun. Se olisi ollut niin suuri, ettei Liettua olisi koskaan saanut sitä maksettua.

”Kuin olisimme olleet panttivankeja, jotka eivät koskaan kykene maksamaan lunnaita”, Vytautas Landsbergis sanoo.

”Mutta me näimme tilanteen toisin. Me olimme olleet miehitettyjä”.

Landsbergisin mukaan nyt nähdään hyvin selvästi, mitä hintaa Ukraina maksaa, eikä loppua näy.

”Äsken he (Moskova) vaativat Ukrainan maksavan Donbassille, (separatistijohtaja) Aleksandr Zahartsenkolle ja muille. Se on naurettavaa. Tietenkään Ukraina ei maksa mitään. Ukrainaa hävitetään. Ja entä heidän oma kunnostuksensa, kuka sen maksaa?”.

Landsbergisin mukaan nyt tuhon toi Vladimir Putin, ”Ukraina ei tuhonnut itseään”.

Liettuan ex-johtajaa pyydetään kuvailemaan, mitä hän ajattelee Venäjästä. Hän mainitsee mielikuvansa demokratiaa kohti pyrkineestä Venäjästä 1980-luvun lopulla.

”Se oli toivon aikaa. Olen pahoillani siitä, että bolsevikkityyliset koston ja imperialismin voimat osoittautuivat voimakkaammiksi”.

”Verta vuodatetaan eikä loppua näy. Ja kaikki Venäjän imperiumin väärän suuruuden nimissä, jossa ihminen ei ole minkään arvoinen, mutta alueet ja voima ovat kaiken mittapuu”.

Vytautas Landsbergisin mielestä Liettua on historian kokemuksensa vuoksi fiksumpi kuin monet Itä-Euroopan maat, joissa poliitikot sallivat tulemisensa huijatuiksi ja uskovat Venäjän muuttuneen Unkarin kansannousun ja Tshekkoslovakian miehityksen ajasta.

”Näemme nyt noiden asioiden vain tulleen peitetyiksi ja taas nousevan pintaan”.

Hänen mukaansa Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluja pitäisi vaatia ja lännen sanoa suoraan Venäjälle, että sen on lopetettava valehtelu.

”Venäjä aina voittaa ne, jotka eivät välitä häviävänsä. Tarkoitan sen väitettä, ettei se ole sodassa Ukrainan kanssa. Se on naurettavaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)