Verkkouutiset

Legendaarisen Laika-avaruuskoiran surullinen kohtalo kosketti neuvostotiedemiehiäkin

Ensimmäinen maan kiertoradalle lähetetty elävä olento teki lähtemättömän vaikutuksen neuvostoliittolaisiin tiedemiehiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton avaruusohjelman johdossa toiminut tiedemies suri Laika-koiran kohtaloa vielä vuosikymmeniä Sputnik 2:n laukaisun jälkeen, The Dodo kertoo.

Kuten muutkin Neuvostoliiton avaruusohjelman koe-eläimiksi valitut koirat, oli Laika aiemmin tavallinen moskovalainen kulkukoira. Se jäi kuitenkin historiaan, kun siitä tuli vuonna 1957 Sputnik 2:n matkustajana ensimmäinen elävä olento maan kiertoradalla.

Pieni sekarotuinen kulkukoira päätyi avaruuteen mukavan luonteensa ja kovan oppimiskykynsä takia. Koiran kanssa työskennelleet tutkijat ovat sittemmin kertoneet, kuinka tuskallista koiran lähettäminen yksisuuntaiselle avaruusmatkalle oli.

”Laika oli ihastuttava koira. Hiljainen ja hyvin rauhallinen”, projektissa mukana ollut tutkija Vladimir Jazdovski kommentoi Vicen mukaan.

Hän oli vienyt Laikan kotiinsa ennen avaruuslentoa.

”Esittelin sen lapsilleni ja he leikkivät sen kanssa. Halusin, että koira kokisi jotakin mukavaa. Sillä oli niin vähän elinaikaa”, tiedemies totesi.

Laikaa avaruuslentoa varten kouluttaneen tohtori Oleg Gazenkon kertomus kuvaa hyvin Laikan jättämää lähtemätöntä vaikutusta. Hän kertoo kiintyneensä koiraan vahvasti.

”Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän minua kaduttaa. Meidän ei olisi pitänyt tehdä sitä. Emme saaneet lennosta riittävästi tietoa oikeuttaaksemme sen kuoleman”, Gazenko totesi vielä kymmeniä vuosia Laikan lennon jälkeenkin.

Hän kertoo kuinka avaruuteen lähetettyjä koiria kohdeltiin kuin ”vauvoja, jotka eivät osaa puhua”.

Joidenkin mukaan myös Laikan kapseli osoittaa, mitä neuvostotiedemiehet koirasta ajattelivat.

Gazenkon kerrotaan kamppailleen ankarasti projektin johdon kanssa saadakseen kapseliin ikkunan sen aiheuttamista suunnittelumuutoksista ja kustannuksista huolimatta. Gazenkon sanotaan rauhoitelleen koiraa ikkunan läpi aina laukaisuhetkeen asti.

Onnistuneen lähdön jälkeen Gazenkon oli määrä vastaanottaa arvovieraiden onnentoivotuksia. Hän oli poistunut paikalta itkien.

Laika koki kivuliaan lopun kapselissa. Vicen mukaan tiedemiesten alkuperäinen suunnitelma oli tappaa se myrkytetyllä koiranruoalla muutaman päivän kokeiden jälkeen. Se kuitenkin menehtyi stressiin ja kuumuuteen jo muutama tunti laukaisusta, kun kapselin ilmastointijärjestelmä vikaantui. Laikan elintoimintoja seuranneiden laitteiden perusteella koira oli kauhuissaan koko lyhyen avaruuslentonsa ajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)