Verkkouutiset

Joutuuko myös pääministeri eroamaan? – Ruotsin hallitus ajautui pahaan kriisiin

Stefan Löfvenin hallitus on vaarassa kaatua, kun oikeisto-oppositio ja ruotsidemokraatit nostivat epäluottamuslauseen kolmea hallituksen ministeriä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Stefan Löfvenin johtama Ruotsin vasemmistohallitus on vaarassa kaatua, arvioivat useat Ruotsin politiikkaa seuraavat asiantuntijat.

Oppositiossa istuvat oikeistopuolueet kertoivat aamulla esittävänsä epäluottamuslausetta kolmea hallituksen ministeriä vastaan. Esitys on menossa läpi, sillä sen takana on parlamentin enemmistö.

Epäluottamusesityksen taustoista voi lukea enemmän täältä.

Svenska Dagbladetissa asiasta kirjoittavan poliittisen analyytikon Göran Erikssonin mukaan epäluottamusäänestys on historiallinen tapahtuma Ruotsin politiikassa.

– Koskaan aiemmin oppositio ei ole esittänyt epäluottamuslausetta kolmea ministeriä vastaan kerralla. Tämä on oikeistolta historiallisen kova konfrontaatio Löfvenin hallitusta vastaan, Eriksson arvioi.

Epäluottamuslauseen kohteena ovat sisäministeri Anders Ygeman, puolustusministeri Peter Hultqvist ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson. Epäluottamuslause ei siis suoraan uhkaa Löfveniä ja koko hallitusta, vaan nimenomaan kohun keskelle joutuneita kolmea ministeriä. Löfven voi joko vaihtaa ministerit ennen epäluottamusäänestystä, tai korvata heidät äänestyksen jälkeen, jos epäluottamuslause menee parlamentissa läpi.

– Löfven voi myös vetää johtopäätökset, että hallitus ei voi jatkaa nykyisissä olosuhteissa, koska sitä vastaan on osoitettu historiallista epäluottamusta, Eriksson selostaa.

Erikssonin mukaan erityisesti Ygeman ja Hultqvist ovat nykyhallituksen tärkeimpiä ministereitä, joilla on suuri määrä valtaa ja vastuuta erityisesti hallituksen turvallisuuspolitiikassa. Ygeman ja Hultqvist ovat myös hallituksen näkyvimpiä ja suosituimpia ministereitä.

Eriksson arvioi, että uhan alla olevien ministerien painoarvo hallituksessa voi saada Löfvenin vetämään asiasta omat johtopäätöksensä ja jättämään koko hallituksen eropyynnön. Eropyynnön jättäminen on kuitenkin nimenomaan Löfvenin käsissä, eikä epäluottamuslause siihen itsessään velvoita.

Tukholman yliopiston valtiotieteiden professori Tommy Möller arvioi Dagens Nyheterille, että Löfven voi myös tehdä epäluottamusäänestyksestä hallituskysymyksen, eli sanoa kaatavansa hallituksen, jos parlamentti hyväksyy epäluottamusesitykset kolmea ministeriä vastaan. Tämä lisäisi painetta oppositiossa. Oikeistoallianssi on toistaiseksi ilmoittanut – ja tiettävästi sopinut – vain kyseisten kolmen ministerin kaatamisesta. Ruotsidemokraatit olisi valmis kaatamaan koko hallituksen, jos ministerit eivät eroa.

Edes uusia vaaleja ei ole poissuljettu

Jos Löfven kaataa hallituksensa, edessä voi olla joko vasemmistohallituksen jatko uuden pääministerin alaisuudessa, oikeiston nousu hallitusvastuuseen tai uudet parlamenttivaalit.

Oikeiston hallitusvastuuta hidastaa ainakin se, että keskustapuolue ja liberaalit ovat suhtautuneet varauksella hallitukseen lähtemiseen nykyisellä paikkajaolla. Vasemmistoblokilla tai oikeistoallianssilla ei kummallakaan ole enemmistöä parlamentissa, joten keskusta ja liberaalit katsovat, että oikeiston vähemmistöhallitus olisi liian riippuvainen populistipuolue ruotsidemokraattien tuesta. Puolueella on parlamentissa vahva vaa’ankieliasema, eivätkä oikeisto tai vasemmisto tee sen kanssa yhteistyötä, sillä ruotsidemokraatteja pidetään rasistisena puolueena.

Uusiin vaaleihin taas tuskin ajaudutaan siksi, että Ruotsissa on normaalin aikataulun mukaan edessä parlamenttivaalit jo ensi vuonna. Ennenaikaisten vaalien järjestäminen ei Ruotsissa siirrä varsinaisia vaaleja, joten uurnille jouduttaisiin kahtena vuonna peräjälkeen.

Löfven ei ole vielä kommentoinut tietoa epäluottamuslauseesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)