Verkkouutiset

Tutkimus kertoo: Kuolema ei ole enää yksityisasia

Twitter ja Facebook ovat vaikuttaneet suremisen kulttuuriin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaalinen media on tehnyt kuolemasta aiempaa julkisemman asian ja laajentanut käsitystä siitä, kuka saa tai kenen pitää liikuttua kun joku kuolee. Asiasta raportoi Ruotsin yleisradio SVT.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan kuolemasta on tullut kaikissa sosiaalisen median kanavissa vähemmän yksityistä kuin aikaisemmin. Esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä asiat ilmaistaan kuitenkin eri tavoin.

Suurin muutos on tapahtunut ennen kaikkea siinä, että kuka tahansa voi kommentoida henkilön kuolemaa.

Facebookissa kuolemaan suhtaudutaan huomattavasti henkilökohtaisemmin ja usein se koskettaa vainajan tunteneita ihmisiä. Twitterissä kommentoidaan enimmäkseen yleisluontoisesti, mutta osittain myös henkilökohtaisesti. Twitterissä kuolema liitetään usein myös yleisiin sosiaalisiin kysymyksiin kuten psyykkisiin sairauksiin ja itsemurhiin.

Tutkijoiden mukaan asia on mullistava, sillä lääketieteellisten aikaansaannosten ansiosta kuolemaan on suhtauduttu kiusaantuneesti ja ihmiset mieltävät aiheen epämukavaksi. Siksi kuoleman kohdatessa siitä keskustellaan lähinnä suljetun piirin, eli usein perheen ja muiden läheisten kesken.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että uudenlaisia normeja on syntymässä. Erityisesti Twitteriä pidetään uudenlaisena suremisen vapauttajana, jossa suru ei rajoitu ainoastaan tiettyyn sisäpiiriin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)