Verkkouutiset

Kroatian ennennäkemätön hanke – köyhimpien velat mitätöidään

Kroatian Uusi alku -hankkeen tarkoituksena on auttaa köyhimpiä velkaantuneita kansalaisia, kertoo Washington Post.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanantaista alkaen Kroatian köyhimmät kansalaiset kokevat jotain ennenkuulumatonta: heidän velkansa mitätöidään. Uusi alku -nimellä kulkevan hankkeen tarkoituksena on auttaa osaa noin 317 000:ta kroatialaisesta, joiden pankkitilit on suljettu kasaantuneiden velkojen vuoksi.

Verrattuna Kroatian pieneen kokoon ja 4,4 miljoonan asukaslukuun, velkaantuneiden määrä on huomattava ja se onkin ollut suurin taloudellinen taakka Kroatialle. Kuuden vuoden taantuman jälkeen kasvunäkymät maan taloudelle pysyvät tänäkin vuonna alhaisina.

– Arvioimme, että velkojen mitätöinti tulee koskettamaan noin 60 000:ta asukasta. He saavat uuden alun ilman velkoja, kommentoi Kroatian varapääministeri Milanka Opacic.

Päästäkseen hankkeesta osalliseksi ja saadakseen velkansa mitätöidyksi, täytyy kansalaisen velan olla vähemmän kuin 35 000 Kroatian kunaa (noin 4 550 euroa) ja hänen kuukausitulonsa eivät saa ylittää 1250 kunaa (noin 160 euroa). Velallisella ei saa olla muuta varallisuutta, eikä säästöjä.

Taloustieteilijät pitävät hanketta poikkeuksellisena ja ennennäkemättömänä.

– En voi kuvitella mitään vastaavaa, kommentoi Washingtonin talouden ja politiikan tutkimuskeskuksen varajohtaja Dean Baker.

Vaikka hanke tulee maksamaan valtiolle arviolta jopa 210 miljoonaa kunaa (noin 27 miljoonaa euroa), Kroatian hallitus odottaa hankkeen maksavan itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä.

Kroatian pääministeri Zoran Milanovic on saanut monia kaupunkeja ja useita julkisen ja yksityisen sektorin yrityksiä sekä maan suurimmat tietoliikennetuottajat ja yhteensä yhdeksän pankkia suostumaan siihen, että mitätöivät velat osalta velkaantuneista kroatialaisista. Hallitus ei korvaa yrityksille hankkeesta koituvia menetyksiä.

Kokonaisuudessaan kroatialaisten velkamäärä ylittää yli 3,6 miljardia euroa ja mitätöitävä osuus on siitä vain yksi prosentti. Kuitenkin hankkeella on suuri vaikutus niiden köyhimpien velkaantuneiden elämään. He muodostavat noin 20 prosenttia kaikista Kroatian velkaantuneista.

Jotkut taloustieteilijät, heidän joukossaan Dean Baker, ovat skeptisiä hankkeen onnistumisen suhteen.

– En ole varma onko tämä paras tapa auttaa pienituloisia ihmisiä. Jos lainanantajat arvelet, että tämä saattaa tapahtua uudestaan, he saattavat määrätä hyvin korkeat korkoprosentit pienituloisille lainanottajille, Baker kommentoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)